13842_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/iktbruks/arkiv
13842
40 prosent kjøpes inn elektronisk
statistikk
2009-05-13T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon;Offentlig sektor
no
iktbruks, Digitalisering og IKT i offentlig sektor, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, elektronisk kommunikasjon, elektronisk saksbehandling, elektroniske tjenester, elektroniske skjemaer, internettbruk, IT-systemer, IT-strategi, sikkerhetsløsningerInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Offentlig forvaltning , Teknologi og innovasjon, Offentlig sektor
false

Digitalisering og IKT i offentlig sektor2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

40 prosent kjøpes inn elektronisk

Om lag 40 prosent av statlige foretaks samlede innkjøp ble helt eller delvis gjennomført ved bruk av elektroniske forretningsprosesser i 2008. Tre av fire foretak benytter elektronisk fakturahåndtering og database for offentlig innkjøp, mens tre av ti sender og mottar eFaktura.

Bruk av elektroniske forretningsprosesser 2008. Prosent

72 prosent av de statlige foretakene i undersøkelsen oppgir at de selv har ansvar for innkjøp av varer og tjenester. For de resterende foretakene foretas slike innkjøp av et overordnet statlig foretak. Om lag syv av ti foretak publiserer konkurransegrunnlag og håndterer innsending av mottak og tilbud elektronisk, mens litt over halvparten håndterer evaluering og tildeling tilsvarende. 38 prosent oppgir at de benytter elektronisk bestillingssystem.

Bestemmer selv

Litt over halvparten av de statlige foretakene oppgir at de selv har beslutningsansvar for å innføre nye og/eller drifte eksisterende IT-systemer. Av disse foretakene oppgir over tre av fire at de benytter system for elektronisk saksstyring. Det anslås at om lag 60 prosent av alle relevante saker håndteres ved hjelp av disse systemene.

87 prosent av foretakene har ansatte som ofte arbeider utenfor foretakets lokaler, og har begrenset eller ubegrenset tilgang til foretakets IT-systemer. Seks av ti foretak oppgir at de utveksler EDI-meldinger, som for eksempel XML, med andre foretak.

Bruk av fri programvare (åpen kildekode). 2006-2008. Prosent

Flertallet benytter fri programvare

Seks av ti statlige foretak oppgir at de bruker fri programvare (åpen kildekode) på ett eller flere områder. Fri programvare benyttes på servere av 45 prosent av foretakene, mens 17 prosent bruker slik programvare som kontorstøtteverktøy på de ansattes arbeidsplasser. Fire av ti foretak bruker fri programvare på andre områder.

En tredjedel av skjemaene kan fylles ut elektronisk

Nesten to av tre statlige foretak har skjemaer som er beregnet på utfylling av virksomheter og/eller privatpersoner. I overkant av 30 prosent av skjemaene for privatpersoner og virksomheter er tilgjengelige for elektronisk utfylling og innrapportering. Foretakene anslår at mellom 30 og 40 prosent av brukerne benytter elektronisk utfylling og innrapportering der dette er mulig.

Nedlasting og utskrift av skjemaer er den elektroniske tjenesten som flest statlige foretak tilbyr. Over halvparten tilbyr også elektronisk kommunikasjon (e-post, Chat, SMS) og bestilling av materiale som for eksempel brosjyrer og skjemaer fra foretaket. Kun 11 prosent tilbyr elektronisk betaling online på eget nettsted, men her anser samtidig fire av ti at dette ikke er noen relevant tjeneste for deres foretak.

Andel foretak som har med ulike områder i en oppdatert IT-strategi. 2008. Prosent

Andel foretak med tilbud om ulike elektroniske tjenester. 2008. Prosent

En fjerdedel har oppdatert IT-strategi

Halvparten av foretakene i undersøkelsen oppgir at de har beslutningsansvar for å utarbeide og videreutvikle en IKT-strategi. Men bare halvparten av disse har en IT-strategi som er oppdatert i løpet av de to siste årene. Blant de foretakene som har en strategi, har nesten samtlige inkludert IT-sikkerhet og IKT infrastruktur i strategien. Under halvparten har inkludert bruk av fri programvare, elektroniske anskaffelsesprosesser og standardisering av IKT-løsninger med andre foretak innenfor samme statlige sektor.

I denne undersøkelsen er sektorene stats- og trygdeforvaltningen, statens forretningsdrift, statlige låneinstitusjoner, statsforetak (100 prosent eid av staten) samt Norges Bank definert som staten. Bruttoutvalget er for 2008 i overkant av 600 enheter. Det er et stort spenn i utvalget og i graden av selvstyre blant foretakene i undersøkelsen. Et departement eller et statsforetak med eget styre og over 500 ansatte har andre forutsetninger for å svare på undersøkelsen enn en lokal enhet som inngår i en større statlig etat. Disse omstendighetene medvirker til at usikkerheten for tallene er noe større enn ved tilsvarende undersøkelse for kommuner og fylkeskommuner.

Tabeller: