5162_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/utfono/arkiv
5162
USA, Sverige og Frankrike viktige eiere
statistikk
2009-09-21T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Energi og industri
no
utfono, Utenlandske datterselskap i Norge, verdiskaping, eierland, foretak etter næring, FATS (Foreign Afiliates Statistics), globaliseringIndustri og bergverksdrift, Olje og gass, Virksomheter og foretak, Energi og industri, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Utenlandske datterselskap i Norge2000-2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

USA, Sverige og Frankrike viktige eiere

Foretak kontrollert fra utlandet, spesielt fra USA, Sverige og Frankrike, sto for en stor andel av verdiskapingen i Norge i 2007.

Bearbeidingsverdi for de utenlandskontrollerte foretakene i prosent av hele næringslivet

Lønn per sysselsatt

USA var det viktigste eierlandet målt i verdiskapingen, med en andel på 35 prosent av de utenlandskontrollerte foretakene. Deretter kommer Sverige og Frankrike med 14 prosent hver. Målt i antall foretak og antall sysselsatte var Sverige det største eierlandet. 32 prosent av de utenlandskontrollerte foretakene var kontrollert fra Sverige. Samtidig sto de svenskkontrollerte foretakene for 27 prosent av sysselsettingen.

Står for mer enn en fjerdedel av verdiskapingen

De utenlandskontrollerte foretakenes verdiskaping, målt ved bearbeidingsverdi, var i 2007 på 362 milliarder kroner. Dette utgjør vel 27 prosent av verdiskapingen til alle foretak i Norge. Verdiskaping per sysselsatt var 1 285 000 kroner i de utenlandskontrollerte foretakene, mot vel 950 000 kroner for hele næringslivet. Utenlandskontrollerte foretak innenfor olje- og gassutvinning, varehandel og industri sto for henholdsvis 36, 29 og 27 prosent av total bearbeidingsverdi for disse næringene.

Landfordelt bearbeidingsverdi av utenlandskontrollerte foretak. Prosent

FATS (Foreign Affiliates Statistics):

Er statistikk over utenlandskontrollerte foretaks aktiviteter i et land. Et foretak er kontrollert fra utlandet når et foretak, eller annen økonomisk enhet i utlandet, eier mer enn 50 prosent av det innenlandske foretaket (direkte eller indirekte).

Utenlandskontrollerte foretak er store

Det var snaut 5 000 utenlandskontrollerte foretak i 2007, 2 prosent av alle foretak. Utenlandskontrollerte foretak utgjorde imidlertid 33 prosent av alle foretak i næringslivet med minst 100 sysselsatte.

Det var videre spesielt i de store foretakene, med minst 100 sysselsatte, at andelen sysselsatte i utenlandskontrollerte foretak var høy - nær 40 prosent. De store utenlandskontrollerte foretakene med minst 100 sysselsatte sto videre for 40 prosent av bearbeidingsverdien i 2007.

I 2007 var omtrent hver femte arbeidstaker sysselsatt i et utenlandskontrollert foretak. Innenfor olje- og gassutvinning var hele 44 prosent sysselsatt i et utenlandskontrollert foretak. Andelen var 26 prosent innenfor eiendomsdrift, utleievirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting og 22 prosent i industrien.

Høyere lønninger

Gjennomsnittlig lønnskostnad per sysselsatt var også høyere for de utenlandskontrollerte foretakene. I 2007 var lønnen per sysselsatt i disse foretakene i gjennomsnitt 508 000 kroner, mens tilsvarende tall for hele næringslivet var på 415 000 kroner.

Sammenlignbarhet med nasjonalregnskapet:

FATS er basert på foretak (juridisk eie) som enhet, mens nasjonalregnskapet bygger på statistikk med bedrift (produksjonsenhet) som enhet. Dette, i tillegg til at det er forskjeller i definisjoner av kjennetegn og variable, gjør at tallene ikke kan sammenliknes direkte med nasjonalregnskapets næringstall.

Viktig melding: Overgang til ny næringsklassifisering

Fra januar 2009 brukes en ny versjon av norsk Standard for næringsgruppering (SN2007) - en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer. Statistikken over utenlandskontrollerte foretak i Norge vil påvirkes fra og med frigivingen av tall for 2009, som publiseres i august 2010.

Tabeller: