5164_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/utfono/arkiv
5164
Stor verdiskaping i utenlandskeide foretak
statistikk
2008-11-12T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Energi og industri
no
utfono, Utenlandske datterselskap i Norge, verdiskaping, eierland, foretak etter næring, FATS (Foreign Afiliates Statistics), globaliseringIndustri og bergverksdrift, Olje og gass, Virksomheter og foretak, Energi og industri, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Utenlandske datterselskap i Norge2000-2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stor verdiskaping i utenlandskeide foretak

Foretak kontrollert fra utlandet, spesielt innenfor industri og olje- og gassutvinning, sto for en høy andel av verdiskapingen i Norge i 2006.

Bearbeidingsverdi for de utenlandskontrollerte foretakene i prosent av hele næringslivet

Lønn per sysselsatt

De utenlandskontrollerte foretakenes verdiskaping, målt ved bearbeidingsverdi, var i 2006 på 373 milliarder kroner. Dette utgjør nær 29 prosent av verdiskapingen til alle foretak i Norge. Utenlandskontrollerte foretak innenfor industri og olje- og gassutvinning sto for henholdsvis 30 og 37 prosent av total bearbeidingsverdi for disse næringene. Verdiskaping per sysselsatt var nær 1 414 000 kroner i de utenlandskontrollerte foretakene, mot nær 978 000 kroner for hele næringslivet.

FATS (Foreign Affiliates Statistics):

Er statistikk over utenlandskontrollerte foretaks aktiviteter i et land. Et foretak er kontrollert fra utlandet når et foretak eller annen økonomisk enhet i utlandet eier mer enn 50 prosent av det innenlandske foretaket (direkte eller indirekte).

De store foretakene dominerer

I 2006 var omtrent hver femte sysselsatt i et utenlandskontrollert foretak. Innenfor olje- og gassutvinning var hele 40 prosent sysselsatt i et utenlandskontrollert foretak. Andelen var nær 25 prosent innenfor eiendomsdrift, utleievirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting og 24 prosent i industrien. Det var spesielt i de store foretakene, med over 100 sysselsatte, at andelen sysselsatt i utenlandskontrollerte foretak var høy (39 prosent). De store utenlandskontrollerte foretakene sto videre for 41 prosent av bearbeidingsverdien i 2006.

Landfordelt bearbeidingsverdi av utenlandskontrollerte foretak. Prosent

Gjennomsnittlig lønnskostnad per sysselsatt var også høyere for de utenlandskontrollerte foretakene. I 2006 var lønnen per sysselsatt i disse foretakene i gjennomsnitt 504 000 kroner, mens tilsvarende tall for hele næringslivet var på 385 000 kroner.

USA og Sverige viktigste eiere

Sverige var det største eierlandet, målt i antall foretak og antall sysselsatte. 33 prosent av de utenlandskontrollerte foretakene var kontrollert fra Sverige, og de svenskkontrollerte foretakene sto for 26 prosent av sysselsettingen. Ut fra bearbeidingsverdi er USA størst, med en andel på 36 prosent, deretter kommer Frankrike med 14 prosent og Sverige med 13 prosent.

Sammenlignbarhet med nasjonalregnskapet:

FATS er basert på foretak (juridisk eie) som enhet, mens nasjonalregnskapet bygger på statistikk med bedrift (produksjonsenhet) som enhet. Dette, i tillegg til at det er forskjeller i definisjoner av kjennetegn og variabler, gjør at tallene ikke kan sammenliknes direkte med nasjonalregnskapets næringstall

Tabeller: