23251_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/foretak/aarleg-kjennetekn-tilsette
23251
Ett av tre foretak har kun mannlige ansatte
statistikk
2009-12-04T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
foretak, Føretak, ansatte, sysselsatte, omsetning, foretaksstørrelse, foretak etter næring, organisasjonsformer (for eksempel aksjeselskap, enkeltpersonforetak, norskregistrerte utenlandske foretak (NUF)), nyetableringer, eierskifte, nyregistreringer, høyvekstforetak, opphørte foretak, avganger, nedleggelser, nye foretakVirksomheter og foretak, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Føretak1. januar 2008

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Ett av tre foretak har kun mannlige ansatte

Nesten halvparten av alle foretakene hadde både mannlige og kvinnelige ansatte per 1. januar 2008. Videregående utdanning var mest utbredt som den høyest fullførte utdanningen blant de ansatte i foretakene.

I ett av tre foretak var det per 1. januar 2008 ansatt kun menn, og disse drev i tradisjonelt mannsdominerte næringer. Snaut 64 prosent av foretakene innenfor transport og lagring og 62 prosent av foretakene innenfor bygge- og anleggsvirksomhet hadde kun mannlige medarbeidere. I 18 prosent av foretakene jobbet kun kvinner. Det var særlig innenfor helse- og sosialtjenester samt innenfor annen tjenesteyting at foretak utelukkende hadde kvinnelige ansatte. I disse to næringene hadde rundt halvparten av foretakene bare kvinner i arbeidsstokken.

De fleste foretakene hadde få ansatte; hele ni av ti foretak hadde færre enn 20 personer ansatt.

Vanligst med mannlige ansatte i høyvekstforetak

I 68 prosent av høyvekstforetakene var kvinner i mindretall. I ni av ti foretak innenfor bygg og anlegg samt transport og lagring var alle ansatte menn. Høyest andel høyvekstforetak med bare kvinnelige ansatte finner vi innenfor annen tjenesteyting, med 6 prosent.

Høyvekstforetak

Høyvekstforetak er definert som alle foretak per 1. januar som gjennom en periode på tre år har hatt en gjennomsnittlig årlig vekst på 20 prosent eller mer. Veksten måles i både omsetning og i antall ansatte. I denne publiseringen inngår høyvekstforetak som er definert ut fra vekst i antall ansatte. Foretakene skal ha hatt minst 10 ansatte i begynnelsen av vekstperioden og har dermed minst 17 ansatte etter tre år. Mer statistikk om høyvekstforetak finnes her .

Videregående utdanning dominerer

Under halvparten av alle foretakene per 1. januar 2008 hadde én eller flere ansatte med utdanning utover videregående skole. I ett av ti foretak har samtlige ansatte tatt universitetsutdanning. Næringen faglig, vitenskaplig og teknisk tjenesteyting hadde den høyeste andelen foretak hvor samtlige ansatte har universitetsutdanning. Dette forholdet kjennetegner en tredjedel av disse tjenesteytende foretakene.

Også i høyvekstforetak var det vanligst med videregående utdanning blant de ansatte. I nesten 70 prosent av disse foretakene hadde mer enn halvparten av de ansatte denne som høyest fullførte utdanning. Ansatte med høyere utdanning dominerte i høyvekstforetak innenfor finansierings- og forsikringsvirksomhet. I nesten 90 prosent av disse foretakene hadde over halvparten av de ansatte en grad fra universitet eller høgskole.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken omfatter foretak (unntatt offentlig forvaltning og primærnæringene) som har ansatte og beskriver egenskaper knyttet til disse. Ansatte (lønnstakere) er alle personer som arbeider for arbeidsgiveren mer enn fire timer i uken. Personer med mer enn ett arbeidsforhold vil kunne være talt med som ansatt i flere næringer. Statistikken omfatter ikke eiere av personlig eide foretak, det vil si innehavere av enkeltpersonforetak (ENK). Deltakere i ansvarlige selskap (ANS) eller selskap med delt ansvar (DA) inngår heller ikke i statistikken.

Tabeller: