23255_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/foretak/aarleg-omsetning-og-sysselsetting
23255
Aksjeselskapene dominerte
statistikk
2009-10-02T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
foretak, Føretak, ansatte, sysselsatte, omsetning, foretaksstørrelse, foretak etter næring, organisasjonsformer (for eksempel aksjeselskap, enkeltpersonforetak, norskregistrerte utenlandske foretak (NUF)), nyetableringer, eierskifte, nyregistreringer, høyvekstforetak, opphørte foretak, avganger, nedleggelser, nye foretakVirksomheter og foretak, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Føretak2007

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Aksjeselskapene dominerte

Det var 384 065 aktive foretak i Norge i 2007. Fire av ti var aksjeselskap, og disse hadde tre fjerdedeler av den totale omsetningen og sysselsettingen.

Foretakene hadde 1,7 millioner sysselsatte og omsatte for 4 274 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrås bedrifts- og foretaksregister. Tallene omfatter alle foretak unntatt offentlig forvaltning.

Flest aksjeselskap og enkeltpersonforetak

Aksjeselskapene (AS) utgjorde 41 prosent av foretakene, men stod for 75 prosent av den totale omsetningen og 73 prosent av alle sysselsatte. Halvparten av foretakene var organisert som enkeltpersonforetak (ENK), men disse bidro med bare 3 prosent av den totale omsetningen og 12 prosent av sysselsettingen. Et gjennomsnittlig AS omsatte for 24 millioner kroner og sysselsatte åtte personer, mens et gjennomsnittlig ENK omsatte for 0,7 millioner kroner og sysselsatte én person.

De største foretakene var allmennaksjeselskapene (ASA). Disse utgjorde kun ett av tusen foretak, men hadde til gjengjeld 10 prosent av all omsetningen og 3 prosent av de sysselsatte. Allmennaksjeselskapene sysselsatte i snitt 124 personer.

Foretak, sysselsetting og omsetning, etter organisasjonsform. 2007

Varehandelen med størst omsetning og sysselsetting

Sett i forhold til næring var det foretakene innenfor varehandel, reparasjon av motorvogner, husholdningsvarer og varer til personlig bruk som hadde størst andel av både den totale omsetningen (29 prosent) og sysselsettingen (21 prosent). 14 prosent av foretakene drev innenfor denne næringen.

Flest foretak var det innenfor eiendomsdrift, utleievirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting, med 26 prosent av alle foretakene. Denne næringen hadde 11 prosent av den totale omsetningen og 16 prosent av sysselsettingen. Industrien utgjorde 5 prosent av foretakene, men disse hadde 18 prosent av den totale omsetningen og 16 prosent av sysselsettingen.

Foretak, sysselsetting og omsetning, etter næring. 2007

De fleste foretakene var små

86 prosent av foretakene hadde færre enn 5 sysselsatte. Bare 1 prosent av foretakene hadde 50 eller flere sysselsatte, men disse hadde 55 prosent av all omsetningen og 47 prosent av alle sysselsatte.

Mindre enn 1 prosent av foretakene hadde 100 eller flere sysselsatte. Nesten halvparten av alle foretakene i denne gruppen drev innenfor industri (25 prosent) eller varehandel, reparasjon av motorvogner, husholdningsvarer og varer til personlig bruk (19 prosent).

Tabeller: