23279_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/foretak/aarleg-kjennetekn-tilsette
23279
Tre av fire foretak har ansatte med styreerfaring
statistikk
2007-12-06T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
foretak, Føretak, ansatte, sysselsatte, omsetning, foretaksstørrelse, foretak etter næring, organisasjonsformer (for eksempel aksjeselskap, enkeltpersonforetak, norskregistrerte utenlandske foretak (NUF)), nyetableringer, eierskifte, nyregistreringer, høyvekstforetak, opphørte foretak, avganger, nedleggelser, nye foretakVirksomheter og foretak, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Føretak2006

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Tre av fire foretak har ansatte med styreerfaring

I mange små foretak, spesielt de nyetablerte, har samtlige ansatte erfaring fra styrearbeid. Høyeste utdanning blant de ansatte er jevnt over videregående skole. Mange ansatte er eiere i andre foretak.

71 prosent av foretakene har ansatte med erfaring med styrearbeid per 1. januar 2006. I 28 prosent av foretakene med færre enn fem ansatte per 1. januar 2006 har samtlige ansatte erfaring fra styrearbeid. Tilsvarende andel i nyetablerte foretak i 2006 er 40 prosent. I halvparten av de nyetablerte foretakene innenfor næringene eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleievirksomhet har alle ansatte erfaring fra styrerom.

Videregående utdanning dominerer

I nærmere 80 prosent av foretakene i norsk næringsliv har de ansatte hovedsakelig videregående skole som høyest fullførte utdanning. Innenfor undervisning og finansiell tjenesteyting og forsikring har over 40 prosent av foretakene et flertall ansatte med universitetsutdanning. Lavest andel foretak med høyt utdannet personell finner vi innenfor bygge- og anleggsvirksomhet.

Eiere av foretak

I 10 prosent av foretakene er samtlige ansatte også eiere av ett eller flere personlig eide foretak. I over halvparten av foretakene er minst en av de ansatte også eier av et eller flere foretak.

I 25 prosent av de nyetablerte foretakene er alle ansatte også eiere av et foretak. Andelen er høyest innenfor eiendomsdrift, forretningmessig tjenesteyting og utleievirksomhet med nesten 35 prosent.

Ingen ansatte i 72 prosent av de 483 enkeltpersonforetakene har hatt eierskap i et personlig eid foretak. I 20 prosent av nyetablerte aksjeselskap var eller er alle ansatte eiere av ett eller flere foretak.

Statistikken omfatter foretak som har ansatte og beskriver egenskaper knyttet til de ansatte. Ansatte (lønnstakere) er alle personer som arbeider for arbeidsgiveren mer enn fire timer i uken. Personer med mer enn ett arbeidsforhold vil kunne være talt med som ansatt i flere næringer. Statistikken omfatter ikke eiere i personlig eide foretak, det vil si innehavere i enkeltpersonforetak (ENK) og deltakere i ansvarlige selskap (ANS) og selskap med delt ansvar (DA).

Tabeller: