23293_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/foretak/aarleg-kjennetekn-tilsette
23293
Ett av tre foretak uten kvinnelige ansatte
statistikk
2006-12-15T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
foretak, Føretak, ansatte, sysselsatte, omsetning, foretaksstørrelse, foretak etter næring, organisasjonsformer (for eksempel aksjeselskap, enkeltpersonforetak, norskregistrerte utenlandske foretak (NUF)), nyetableringer, eierskifte, nyregistreringer, høyvekstforetak, opphørte foretak, avganger, nedleggelser, nye foretakVirksomheter og foretak, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Føretak2005

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Ett av tre foretak uten kvinnelige ansatte

En tredjedel av alle norske foretak har kun mannlige ansatte, mens kun kvinner jobber i en femtedel av foretakene. I over halvparten av alle nyetablerte foretak er kun menn ansatt, mens kvinner bekler samtlige stillinger i 22 prosent av nyetableringene.

34 prosent av foretakene per 1. januar 2005 kan vise til en dominerende kvinneandel (over 50 prosent) blant de ansatte, mens 58 prosent av foretakene har dominerende andel menn. I 8 prosent av foretakene er like mange menn som kvinner ansatt.

I to av tre foretak i den mannsdominerte bygge- og anleggsbransjen finnes bare mannlige ansatte. I transport- og kommunikasjonsnæringen har nærmere 62 prosent av foretakene kun menn på lønningslistene. Over halvparten av foretakene innenfor helse- og sosialtjenester har utelukkende kvinnelige ansatte.

Helse- og sosialtjenester på topp

I fire av ti foretak utgjør kvinner 50 prosent eller mer av totalt antall ansatte. Innen helse- og sosialtjenester har derimot nesten 9 av 10 foretak minst 50 prosent kvinner. Hotell- og restaurantvirksomhet følger deretter, i og med at 70 prosent av foretakene har minst 50 prosent kvinner. En annen næring hvor foretakenes kvinneandel er på 50 prosent eller mer, er undervisning.

Mange ansatte uten høyere utdanning

I en femtedel av foretakene kan minst halvparten av de ansatte vise til universitets- eller høgskoleutdanning. Nærmere halvparten av foretakene innen undervisning, eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleievirksomhet samt finansiell tjenesteyting har ansatte der over halvparten har høgskole- eller universitetsutdannelse. Alle ansatte kan vise til videregående skole som høyeste fullførte utdanning i 53 prosent av foretakene. I aksjeselskap har nesten halvparten av foretakene ansatte med videregående skole som høyeste utdanning, mens dette gjelder 80 prosent av enkeltpersonforetakene.

Høy kvinneandel i enkeltpersonforetak

I nærmere 37 prosent av aksjeselskapene og i 51 prosent av enkeltpersonforetakene er det like mange eller flere kvinner enn menn blant de ansatte. En tredjedel av aksjeselskapene består utelukkende av mannlige ansatte, og det samme gjelder nær 44 prosent av enkeltpersonforetakene. I nær 40 prosent av enkeltpersonforetakene er alle ansatte kvinner.

Tabeller: