10377_not-searchable
/helse/statistikker/royk/arkiv
10377
Nyttårsforsettene slår til?
statistikk
2003-06-20T10:00:00.000Z
Helse
no
royk, Røyk, alkohol og andre rusmidler, alkohol, røykere, dagligrøykere, tobakksbruk, snusbrukereHelseforhold og levevaner , Helse
false

Røyk, alkohol og andre rusmidler2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nyttårsforsettene slår til?

For første gang publiseres nå kvartalstall om røykevanene i Norge, og det kan se ut som om mange hadde som forsett å slutte å røyke ved siste årsskifte. Tallene viser at 25,9 prosent av befolkningen var dagligrøykere i 1. kvartal 2003.

Dette må ikke forveksles med de årlige tallene for røykevaner som publiseres i mars hvert år, og som for 2002 viste at 29,6 prosent røyket daglig (gjennomsnitt for 2001 og 2002). De årlige tallene viser gjennomsnittlig andel røykere for hele året, og gir dermed et mye bedre grunnlag for å si noe om nordmenns røykevaner.

Kvartalsvis andel dagligrøykere. Prosent

Variasjoner fra kvartal til kvartal

Tallet fra 1. kvartal i år kan være et tegn på at de to siste årenes trend til at andelen dagligrøykere går ned, nå har forsterket seg. Dette trenger imidlertid ikke å være riktig. For det første er det en usikkerhet knyttet til kvartalstall i seg selv. Ofte bruker vi konfidensintervall for å si noe om usikkerheten knyttet til et tall. Det betyr at vi med 95 prosent sannsynlighet kan si at det faktiske tallet for 1. kvartal 2003 befinner seg innenfor dette intervallet. For andelen dagligrøykere i 1. kvartal 2003 strekker dette intervallet seg fra 28,9 til 22,9 prosent (og usikkerheten for de andre kvartalene er tilsvarende stor). Hvert år observerer vi dessuten store svingninger i andelen dagligrøykere fra kvartal til kvartal. De siste årene har det alltid vært en økning i andelen røykere på høsten

Selv om tallene fra 1. kvartal 2003 er de laveste vi har hatt, må man vente til det samlede tallet for hele året foreligger før man kan si noe sikkert om hvorvidt dette vil gjøre seg gjeldende for hele året. I mars 2004 vil vi vite mer om hvordan nordmenns røykevaner utvikler seg i 2003.

Tabeller: