Nærmiljø er et sentralt aspekt av boforholdene. SSB har laget et nytt sett med indikatorer som gjør at vi kan sammenligne nærmiljøet til befolkningen ulike steder i Norge.

I praksis sier de noe om hvor langt folk bor fra tilbud som skoler, idrettsanlegg, sosiale møteplasser, kollektivtransport, turterreng og lignende. I tillegg kartlegger indikatorene hvor mange som bor i områder utsatt for støy, luftforurensning og trafikkerte veier.

- Det er stor geografisk variasjon i tilgang på sosiale og offentlige tjenester. De som bor mer sentralt er nærmere tjenestene. De som bor mindre sentralt har grønnere nærmiljø, sier førstekonsulent Madeleine Schlyter Oppøyen i SSB. 

Stor variasjon i kollektivtilbud mellom fylkene

Det er stor forskjell i hvor godt kollektivtilbudet er i de ulike fylkene. På landsbasis har en av fire husholdninger et Husholdninger som ikke har en holdeplass under 500 meter i gåavstand fra boligen sin med minst en avgang i timen i perioden 08:00-22:00. . Oslo skiller seg ut med kun 1 prosent av befolkningen som mangler et slikt tilbud, mens alle andre fylker ligger på over 20 prosent. I Innlandet fylke mangler 48 prosent av innbyggerne et slikt tilbud. Det er også mange husholdninger som ikke har dette i Nordland (43 prosent), Møre og Romsdal (39 prosent) og Troms og Finnmark (39 prosent).

På den annen side er det en høyere andel av Oslo sin befolkning som bor i områder utsatt for støy (29 prosent) og luftforurensning (22 prosent) enn i resten av landet. I tillegg til at 42 prosent bor under 100 meter fra en trafikkert vei.

Figur 1. Nærmiljø. Husholdninger. 2023. Prosent

Folk bor nærmere tilbudene i sentrale kommuner, men mangler grøntområder. De er mer utsatt for luftforurensning og trafikk

Nærhet til tjenester følger tett på hvor sentralt folk er bosatt. Bor du sentralt, har du tjenestene nærmere. På landsbasis bor 10 prosent av husholdninger Avstand målt i luftavstand fra husholdningens bolig til ulike tilbud. Grenseverdiene er 2km+ for barnehager og idrettsanlegg, 4km+ for grunnskoler, 10km+ for videregående skole, kino og bibliotek og 6km+ for dagligvare, restaurant og kafeer.  nærmeste barnehage, 6 prosent langt unna en grunnskole og 13 prosent langt fra nærmeste videregående skole. I Oslo er tilsvarende andel nært sagt 0. Til sammenligning er det i Innlandet fylke en mye høyere andel husholdninger lang avstand til barnehage (25 prosent), grunnskole (15 prosent) og videregående skole (30 prosent).

Ser vi på Oslo for eksempel bor nesten alle i nærheten av en barnehage, grunnskole, videregående skole, biblioteker, kino, idrettsanlegg, matbutikker og restauranter eller kafeer. I Nordland derimot finner vi at 18 prosent bor langt unna nærmeste barnehage, 19 prosent bor langt unna nærmeste bibliotek og 30 prosent bor langt unna nærmeste videregående.

Figur 2. Nærmiljø. Husholdninger. 2023. Prosent

Andelen leietakere fortsetter å øke

I 2023 leide 24 prosent av husholdninger boligen de bor i. Siden 2015 har andelen som leier økt med 1 prosentpoeng. Husholdningstypene med størst andel leietakere er flerfamiliehusholdninger uten barn (39 prosent) og aleneboende (37 prosent).

Det er mindre vanlig å eie i de største byene. For eksempel eier 68 prosent av husholdningene i Oslo og 69 prosent i Trondheim boligen de bor i. Eierandelene er noe høyere i Bergen (71 prosent) og Stavanger (75 prosent), mot 76 prosent på landsbasis.

I 2023 bodde 6,4 prosent av husholdninger Husholdninger regnes som trangbodd dersom: 1. Antall rom i boligen er mindre enn antall personer eller én person bor på ett rom, og 2. Antall kvadratmeter (p-areal) er under 25 kvm per person. I tilfeller hvor det mangler opplysninger om antall rom eller p-areal, vil husholdninger regnes som trangbodde dersom en av de to betingelsene er oppfylt. - på samme nivå som i 2022. Det er størst andel trangbodde husholdninger i Oslo (13 prosent) og Trøndelag (7 prosent). Lavest andel trangbodde finner vi i Vestfold og Telemark og Innlandet hvor 4,2 prosent bor trangt. Husholdningstypene med høyest andel trangbodde er flerfamiliehusholdninger med barn (29 prosent) og par med barn i alderen 0-5 år (19 prosent).

Andelen som bor trangt, øker med antall barn i husholdningen. Det er kun 4 prosent trangbodde blant husholdninger uten barn. Blant husholdninger med 1 barn er 9 prosent trangbodde, blant de med 2 barn er 15 prosent trangbodde. Og blant husholdninger med 3 barn eller flere er 33 prosent trangbodde.

Figur 3. Eierstatus og trangboddhet. Husholdninger. 2015-2023. Prosent