5738_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/regnbors/arkiv
5738
Klar bedring av lønnsomheten
statistikk
2004-06-14T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
regnbors, Nøkkeltall for børsnoterte selskaper (opphørt), resultatgrad, egenkapitalandel, drifstinntekter, driftsresultat, regnskapRegnskap, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Nøkkeltall for børsnoterte selskaper (opphørt)1. kvartal 2004

Statistikken omfatter alle norskregistrerte ikke-finansielle selskaper notert på Oslo Børs.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Klar bedring av lønnsomheten

Børsnoterte selskaper kunne vise til bedring i lønnsomhet og soliditet i årets tre første måneder sammenlignet med samme periode året før. Driftsmarginen utgjorde 16,2 prosent, mot 12,7 prosent i 1. kvartal 2003. Egenkapitalandelen økte i samme periode fra 35,0 til 38,1 prosent.

Driftsmargin, som viser driftsresultat i prosent av driftsinntekter, utgjorde 16,2 prosent, en økning på 3,5 prosentpoeng sammenlignet med 1. kvartal 2003. Dersom en sammenligner med siste kvartal 2003, er økningen på hele 5,8 prosentpoeng. Resultatgraden, eller ordinært resultat i forhold til driftsinntektene, var på 16,4 prosent i 1. kvartal 2004, sammenlignet med 11,1 prosent i både 1. og 4. kvartal 2003.

Egenkapitalandelen gir uttrykk for foretakenes soliditet, det vil si deres evne til å tåle tilbakeslag og tap. Egenkapitalandelen viste 38,1 prosent i årets 1. kvartal, en økning på 3,1 prosentpoeng fra samme kvartal året før og 0,7 prosentpoeng i det foregående kvartalet.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på kvartalsrapporter for norskregistrerte foretak som ved utgangen av kvartalet var notert på Oslo Børs, med unntak av banker og forsikringsselskaper. Foretak som har tilhørighet til utlandet, men som er notert på Oslo Børs, holdes utenfor statistikken.

Kvartalsrapportene utarbeides med basis i den økonomiske enheten, det vil si konsernet i de tilfeller det utarbeides konsernregnskaper. Konsernregnskapet skal omfatte morselskapet og alle datterselskapene, og skal vise utviklingen i foretakene som en enhet (konsolidering). Et konsern kan bestå av flere foretak som har sin hovedvirksomhet i forskjellige næringer og med forskjellig nasjonal tilhørighet. Dette medfører at statistikken vil inkludere utenlandske datterselskaper til foretakene registrert på Oslo børs, og datterselskaper som driver med finansiell virksomhet.

Tabeller: