5740_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/regnbors/arkiv
5740
Bedre lønnsomhet i børsnoterte selskaper
statistikk
2004-04-06T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
regnbors, Nøkkeltall for børsnoterte selskaper (opphørt), resultatgrad, egenkapitalandel, drifstinntekter, driftsresultat, regnskapRegnskap, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Nøkkeltall for børsnoterte selskaper (opphørt)4. kvartal 2003

Statistikken omfatter alle norskregistrerte ikke-finansielle selskaper notert på Oslo Børs.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Bedre lønnsomhet i børsnoterte selskaper

Driftsmargin for børsnoterte selskaper utgjorde 10,4 prosent 4. kvartal 2003. Dette var en klar bedring sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2002, men 2,6 prosentpoeng svakere enn i forrige kvartal. Samme klare tendens viste resultatgraden som utgjorde 11,1 prosent, mot 5,6 prosent 4. kvartal 2002. Egenkapitalandelen ble også styrket i 2003, og viste 37,4 prosent i 4. kvartal.

Driftsmargin viser driftsresultat i prosent av driftsinntekter, mens resultatgrad viser resultat før skattekostnad i prosent av driftsinntekter. Både driftsmargin og resultatgrad for de børsnoterte selskapene viser relativt stor variasjon mellom kvartalene. Driftsmargin utgjorde 9,6 prosent i 2. kvartal 2003, mot 13,0 prosent i 3. kvartal 2003. Tilsvarende utgjorde resultatgraden 5,7 prosent i 2. kvartal, mot 13,3 prosent i 3. kvartal.

Egenkapitalandelen gir uttrykk for foretakenes soliditet, det vil si deres evne til å tåle tilbakeslag og tap. Det har vært en bedring i børsnoterte selskapers soliditet fra begynnelsen av 2002 til slutten av 2003. Egenkapitalandelen til de børsnoterte foretakene var på 37,4 prosent ved utgangen av 2003. Dette var mer enn 1 prosentpoeng høyere enn kvartalet før. Sammenlignet med 1. kvartal 2002 har egenkapitalandelen økt med 2,0 prosentpoeng.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på kvartalsrapporter for norskregistrerte foretak som ved utgangen av kvartalet var notert på Oslo Børs, med unntak av banker og forsikringsselskaper. Foretak som har tilhørighet til utlandet, men som er notert på Oslo Børs, holdes utenfor statistikken.

Kvartalsrapportene utarbeides med basis i den økonomiske enheten, det vil si konsernet i de tilfeller det utarbeides konsernregnskaper. Konsernregnskapet skal omfatte morselskapet og alle datterselskapene, og skal vise utviklingen i foretakene som en enhet (konsolidering). Et konsern kan bestå av flere foretak som har sin hovedvirksomhet i forskjellige næringer og med forskjellig nasjonal tilhørighet. Dette medfører at statistikken vil inkludere utenlandske datterselskaper til foretakene registrert på Oslo Børs, og datterselskaper som driver med finansiell virksomhet.

Tabeller: