5816_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/ifaksje/arkiv
5816
Store fradrag for tidligere års underskudd
statistikk
2006-06-29T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
ifaksje, Selskapers inntekter og fradrag, næringsinntekter, skattepliktige inntekter, skatteposisjon, fradrag, selvangivelsesregnskap, saldoavskrivningerSkatt for næringsvirksomhet, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Selskapers inntekter og fradrag2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Store fradrag for tidligere års underskudd

Aksjeselskapene reduserte sine skattepliktige inntekter i 2004 med hele 40 milliarder kroner ved å benytte underskudd fra tidligere år. Dette var 14 milliarder kroner mer enn året før.

Samlede skattepliktige inntekter før fradrag var på til sammen 225 milliarder kroner, og bestod i all hovedsak av næringsinntekt og konsernbidrag, som utgjorde henholdsvis 71 og 29 prosent. Samlede skattepliktige inntekter var 43 milliarder kroner lavere enn året før, noe som i stor grad skyldes endringer i skatteregler. Med virkning fra inntektsåret 2004 er det innført nye regler for beskatning av aksjeinntekter. Selskapsaksjonærer er nå som hovedregel fritatt for beskatning av gevinst og utbytte på aksjer, og har tilsvarende ikke lenger fradragsrett for tap ved realisasjon av aksjer. I tillegg er ikke renteinntekter og gjeldsrenter lenger skilt ut fra næringsinntekten i selskapenes selvangivelse, noe som påvirker sammenlignbarheten med tidligere års statistikk.

Fradrag i inntekter

Fradrag i inntekter omfatter foruten tidligere års underskudd på 40 milliarder kroner, årets underskudd i næring samt ytet konsernbidrag. Årets næringsunderskudd utgjorde 59 milliarder kroner, mens ytet konsernbidrag gav en ytterligere reduksjon i inntekten på 60 milliarder.

Fortsatt mange uten skattbar inntekt

Nesten halvparten av aksjeselskapene hadde ingen skattbar inntekt i 2004. Det vil si at alminnelig inntekt var null eller negativ. Dette er omtrent like stor andel som tidligere år. Negativ alminnelig inntekt utgjorde 37 milliarder kroner, som var en nedgang på 35 prosent eller 19,5 milliarder fra året før. Positiv alminnelig inntekt eller skattbar inntekt gikk ned med 3,3 prosent eller 3,5 milliarder kroner fra året før, og endte på 102 milliarder kroner. Den samlede alminnelige inntekten ble dermed 66 milliarder kroner.

Positiv samlet beregnet personinntekt

Positiv beregnet personinntekt økte med 40 prosent fra året før, og endte på 9,8 milliarder kroner, mens negativ beregnet personinntekt ble redusert med 25 prosent til 7,6 milliarder kroner. Samlet beregnet personinntekt ble dermed positiv i 2004, etter å ha vært negativ i flere år. Til sammen utgjorde den 2,3 milliarder kroner, som var hele 5,3 milliarder høyere enn i 2003. Andelen aktive eiere med positiv beregnet personinntekt var i 2004 på 35 prosent. Overgangen til nye skatteregler gjør at inntektsåret 2004 er det siste året med beregning av personinntekt for aktive eiere i aksjeselskaper.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på opplysninger fra ligningen for et utvalg på 114 878 aksjeselskaper. Populasjonen utgjør 148 578 aksjeselskaper, men omfatter ikke selskaper i finansielle næringer samt olje- og gassutvinning, sjøtransport og produksjon og distribusjon av elektrisitet. For mer informasjon om statistikkgrunnlaget, se Om statistikken .

Tabeller: