13012_om_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/telepi/kvartal
13012_om
statistikk
2009-02-04T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Teknologi og innovasjon
no
true

Telekommunikasjonstjenester, prisindeks4. kvartal 2008

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Telekommunikasjonstjenester, prisindeks
Emne: Priser og prisindekser

Ansvarlig seksjon

Seksjon for transport-, reiselivs- og IKT-statistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Prisene
som måles i statistikken er listepriser på abonnementer og innrapporterte transaksjonspriser blant annet på abonnementspris, startpris og minuttpris for samtaler i innland og utland for bedriftsmarkedet. For privatmarkedet refererer pris til faktiske utsalgspriser på tjenester som etterspørres av husholdningene. Tilbuds- og salgspriser registreres. Listepriser registreres per 15. i tellingsmåneden. I prisindeksen for privat- og bedriftsmarkedet skal ikke merverdiavgift være inkludert, og opplysninger fra konsumprisindeksen korrigeres for endringer i merverdiavgiften.
Kundegrupper
er et utvalg av representative kunder i bedriftsmarkedet definert av foretakene i utvalget.

Standard klassifikasjoner

Gjeldende Standard for næringsgruppering (SN2002) i Statistisk sentralbyrå bygger på EUs standard NACE Rev 1. Næringsgruppen Telekommunikasjon har kode 64.2.

Fra 1. kvartal 2009 gjelder ny Standard for næringsgruppering (SN2007) som bygger på EUs standard NACE Rev 2.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Bare på nasjonalt nivå

Hyppighet og aktualitet

Frekvens: Kvartalsvis
Aktualitet: Statistikken publiseres innen 6 uker etter kvartalets utløp

Internasjonal rapportering

Statistikken blir rapportert til Eurostat

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Mikrodata, informasjon om utvalgsenheter og populasjon blir midlertidig lagret i programspråket SAS og blir langtidslagret som tekstfiler.

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet med statistikken er å vise prisutvikling på tjenester levert av foretak i næring for telekommunikasjon. Statistikken følger EUs forordning om korttidsstatistikk.

Statistikken ble første gang publisert i juni 2008 med data tilbake til 4. kvartal 2005. Prisstatistikk for teletjenester som tilbys private husholdninger er tidligere publisert månedlig som del av konsumprisindeksen med data tilbake til 1979.

Brukere og bruksområder

Statistikken benyttes til analyse og overvåking av pris- og kostnadsutvikling i næringen, samt i Nasjonalregnskapet i Statistisk sentralbyrå. Eurostat benytter statistikken for å sammenligne prisutviklingen mellom europeiske land. Den benyttes også av andre aktører med interesse innen telekommunikasjon, som for eksempel forsknings- og utredningsinstitusjoner og media.

Sammenheng med annen statistikk

Statistikken blir benyttet i Nasjonalregnskapet. Statistikk sentralbyrå produserer strukturstatistikk og omsetningsstatistikk for næringen telekommunikasjon. Indeksen for privatmarkedet beregnes fra den månedlige konsumprisindeksen for teletjenester.

Lovhjemmel

Statistikkloven § 2-1, 2-2 og 2-3

EØS-referanse

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) av 6. juli 2005 om endring av rådsforordning (EF) nr. 1165/98 om korttidsstatistikk

Produksjon

Omfang

Indeks for privatmarkedet (Konsumprisindeksen):
Populasjonen er alle tjenester innen telekommunikasjon som tilbys private husholdninger bosatt i Norge. Priser måles månedlig gjennom et utvalg av bedrifter.

Indeks for bedriftsmarkedet:
Populasjonen er alle foretak i Norge med næring Telekommunikasjon (SN2002: 64.2). Den statistiske enheten er foretak.

Datakilder og utvalg

Utvalget er basert på informasjon om foretakenes/bedriftenes markedsandeler som mottas fra Post- og teletilsynet. Priser og inntektsfordeling på tjenester innen fasttelefoni og mobiltelefoni som tilbys bedriftsmarkedet hentes fra foretakene i utvalget gjennom egen skjemaundersøkelse. Listepriser på tjenester innen internett og tjenester for privatmarkedet hentes fra foretakenes/bedriftenes hjemmesider.

Fra populasjonen er enkelte markedsdominerende foretak/bedrifter valgt ut basert på andelen av omsetningen i marked for fasttelefoni, mobiltelefoni og internett.

Datainnsamling, editering og beregninger

Elektronisk spørreskjema og papirskjema blir benyttet for å samle inn data fra utvalget for fasttelefoni og mobiltelefoni i bedriftsmarkedet. Oppgavegiverne har svarfrist på tre uker, og er pliktig til å svare på skjemaene. For tjenester i privatmarkedet og internettjenester i bedriftsmarkedet benyttes listepriser som samles inn hver måned.

Data blir manuelt og maskinelt kontrollert og revidert. Prisendringer fra innrapporterte skjema som virker urimelige blir kontrollert nærmere med oppgavegiver.

Utgangspunktet for beregningene for bedriftsmarkedet er prisendring på hver tjeneste som tilbys kundegrupper i markedet. I fasttelefoni og mobiltelefoni er kundegruppene definert av foretakene i utvalget. For internettjenester følges utvalgte internetthastigheter. En aggregert indeks per kundegruppe aggregeres deretter til en indeks per foretak, som igjen aggregeres til delindekser for områder fasttelefoni, mobiltelefoni og internett. Delindeksene vektes sammen til en totalindeks. Indeksene er Laspeyres prisindekser. Vektegrunnlaget for fasttelefoni og mobiltelefoni er basert på inntektsfordeling per tjeneste for hver kundegruppe. Vektegrunnlaget for internett er basert på informasjon fra Internettmålingen som produseres av Statistisk sentralbyrå, samt informasjon fra aktuelle foretak. Vekter endres hovedsakelig én gang i året.

Prisindekser for privatmarkedet er konsumprisindeksen for teletjenester som publiseres hver måned. Indeksen er omregnet til kvartalsvis indeks med basisår 2006, korrigert for eventuelle endringer i merverdiavgift. For nærmere informasjon om beregninger i privatmarkedet henvises det til Om statistikken for konsumprisindeksen.

Konfidensialitet

Bruk av innsamlet data fra oppgavegivere skjer i samsvar med krav stilt av Statistikklovens bestemmelser. Opplysningene blir tatt vare på eller tilintetgjort på en forsvarlig måte.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Prisindeksserien går tilbake til 4. kvartal 2005, og det er benyttet samme beregningsmetode for hele perioden.

Konsumprisindeksen for telekommunikasjonstjenester for privatmarkedet har en tidsserie fra januar 1979.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Målefeil kan i hovedsak oppstå ved at oppgavegivere mistolker og innrapporterer feil. Bearbeidingsfeil er i hovedsak feil som er påført dataene etter at de er mottatt i Statistisk sentralbyrå. Bruk av elektronisk innrapportering i statistikken reduserer denne type feil.

Oppgavegiver kontaktes ved mistanke om feilrapportering på skjema som oppdages gjennom manuelle eller maskinelle kontroller.

Frafallsfeil i statistikken oppstår når foretak ikke rapporterer opplysninger, eller innrapportering er mangelfull. Svarprosenten i statistikken er 100 prosent.

Utvalget i statistikken er basert på foretakenes/bedriftenes omsetningsandel i delnæringene i telekommunikasjon. Prisindeksen er et estimat på prisutviklingen i aktuell næring, og utvalgsfeil (skjevhet) oppstår hvis foretakene/bedriftene ikke representerer den virkelige prisutviklingen i næringen.