I referatet:
Til stede
Saker

Til stede:

  • Emmie Stolpe Foss (leder)
  • Biljana Perlic
  • Nadine Viktoria Lunde Bratholmen
  • Christian Weisæth Monsbakken
  • Mina Verlo Grindland
  • Marit Helen Bakken
  • Per-Erik Eimhjellen
  • Kjartan Nygaard Stokke
  • Dagfinn Cock

Saker

Sak 1. Status publisering/endring i tabeller

Det ble publisert 22 tabeller i mars, mens økonomi og kompetansetabell ble lastet med nye tall i juni. Tabell med indikatorer for grunnskole skole ble ved en feiltakelse ikke publisert til mars-publiseringen, men ble lastet opp til juni-publiseringen.

Tabell 12247 ble erstattet med Tabell 12919: Lærere i grunnskole, etter kjønn og lærerkompetanse. Variabelen lærerkompetanse ble erstattet med en ny firedelt kategori. Endringen i lærerkompetanse førte til at det ble forskjeller på publiseringene i mars og juni.

Fravær ble lagt til som ny indikator i Tabell 12232: Utdypende indikatorer for grunnskoleopplæring.

Det er ikke planlagt noen endringer i tabellene til neste publisering med tanke på at 2020-tall skal publiseres med ny regioninndeling. Det ble sendt ut e-post angående tjenestetall tilbake i tid med nye regioninndeling, ingen tilbakemelding fra arbeidsgruppa på at dette var ønskelig.

Sak 2. Ny regioninndeling

Anne Brit Thorud forklarte beslutningen om å ikke lage tilbakegående tidsserier på ny regionstruktur for regnskap. Den nye regionstrukturen og sammenslåing av fylker fører til brudd i tidsserien. I 2020 ble KOSTRA arbeidsgruppene bedt om å vurdere behovet for å lage tidsserier for nye regioner bakover i tid. Summering er den eneste mulige metoden for å lage tidsserier på ny regionstruktur i tid.

For regnskapsdata er det imidlertid ikke aktuelt å lage tidsserier på ny regionstruktur bakover i tid, da det er organiseringen og finansieringen av sektoren som legger premisser. Selvstendige fylkeskommuner prioriterer og fordeler midler ut fra lokale forhold. En summering av regnskapene vil ikke ta hensyn til dette, og konklusjonen er at det er ikke faglig forsvarlig å bruke matematisk summering på regnskapsdataene. Det vil altså ikke lages tidsserier for finansielle størrelser bakover i tid for sammenslåtte fylker.

Det ble spurt om nye KOSTRA regioner. Anne Brit sin seksjon er ansvarlig for dette, og det vil bli ny inndeling.

Sak 3. Eventuelt

Utdanningsdirektoratet orienterer om endringer i GSI. Det er endringer i GSI i B-rammen når det gjelder årstimer til assistent og annet elevrettet arbeid. Tidligere var det en kategori for assistenter, mens det nå er delt inn i fire kategorier etter utdanningsnivå. Dette skal ikke ha noen betydning for totalt antall årstimer til assistent. Det er også lagt til en ny ramme i GSI om korona med blant annet spørsmål om antall ganger/dager skolen har vært stengt fra skolestart frem til 1. oktober, om barn av foreldre med kritisk samfunnsfunksjon eller elever med særlige behold fikk et opplæringstilbud på skolen, om skolen har måtte innføre rødt nivå i smitteverntiltak og om lærere eller elever hadde fravær i uke 39. Telletidspunktet er 1. oktober.

Det har på tidligere arbeidsgruppemøter vært diskutert å lage tabeller om kompetanse for assistenter, men det er uklart hvordan man eventuelt skal dele inn kompetansen til assistenter og hvordan man skal definere assistenter. SSB ønsker å avvente svar på hva som er årsaken til forskjellene mellom GSI og SSB når det gjelder lærerkompetanse, før det lages nye tabeller på dette. Utdanningsdirektoratet har fått i oppdrag å undersøke årsaken til forskjellene i 2021.

Per-Erik Eimhjellen pensjonerer seg etter 11 år som medlem i KOSTRA gruppen.