4594_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/orbofba/aar
4594
Stor vekst i lån til eiendomsdrift
statistikk
2008-11-05T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
orbofba, Finansforetak, utlån og innskudd, banker, kredittforetak, finansieringsselskaper, statlige låneinstitutter, låntakere, innskytereFinansinstitusjoner og andre finansielle foretak, Bank og finansmarked
false

Finansforetak, utlån og innskudd2007

Statistikken publiseres fra 2016 sammen med Banker og kredittforetak. Neste publisering av årstall er 17. juni 2016.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stor vekst i lån til eiendomsdrift

Bankenes totale utlån til norske næringer var på om lag 870 milliarder kroner ved utgangen av 2007. Eiendomsdrift er den klart største næringen og sto for 43 prosent av bankenes samlede næringsutlån.

Bankers utlån til eiendomsdrift fordelt på fylke per 31. desember 2007

Total prosentvis vekst i bankers utlån til eiendomsdrift. 1997-2007

De siste ti årene har utlån til eiendomsdrift økt kraftig. Næringen har nær firedoblet seg, noe som må sees i sammenheng med den store aktiviteten i eiendomsmarkedet i de senere år.

Blant fylkene har Vest-Agder hatt den største veksten i lån til eiendomsdrift. I dette fylket har utlånene til denne næringen økt fra 1,9 milliarder kroner ved utgangen av 1997 til drøye 14 milliarder kroner ved utgangen av 2007. Veksten har vært størst de tre siste årene.

Utlån til eiendomsdrift utgjorde størst andel av de totale næringsutlånene i Vestfold fylke med 59 prosent. Lavest andel hadde Sogn og Fjordane, der kun 22 prosent av bankenes totale næringsutlån gikk til eiendomsdrift.

Målt i absolutte utlånstall lå Oslo på topp i utlån til eiendomsdriftsnæringen med utestående lån på til sammen 127 milliarder kroner ved utgangen av 2007. Til sammenligning var bankenes utlån til eiendomsdriftsnæringen i Finmark kun 2 milliarder kroner i samme periode.

Næringen eiendomsdrift omfatter:

Utvikling og salg av egen fast eiendom, boligbyggelag, kjøp, salg og utleie av egen fast eiendom, borettslag, eiendomsmekling og eiendomsforvaltning. Merk at flere næringsaktiviteter faller utenom eiendomsdrift: Eiendomsutvikling for egen regning av entreprenører og av ferdighusprodusenter defineres som bygg- og anleggsvirksomhet. Utleie av ferieboliger, som en del av arrangerte reiser, grupperes under næringen Tjenester tilknyttet transport og reisebyråvirksomhet.

Tabeller: