4828_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/forsbra/aar
4828
Økte erstatningsutbetalinger i forsikring
statistikk
2006-12-20T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
forsbra, Livs- og skadeforsikringsselskaper, premier og utbetalinger, premieinntekter, erstatningsutbetalinger, skadeutbetalinger, pensjonsforsikringerFinansinstitusjoner og andre finansielle foretak, Bank og finansmarked
false

Livs- og skadeforsikringsselskaper, premier og utbetalinger2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte erstatningsutbetalinger i forsikring

Både livs- og skadeforsikringsselskapene opplevde sterk vekst i erstatningsutbetalingene i løpet av 2005. Denne veksten har ikke vært høyere siden 2001, og den var større enn premieinnbetalingene for både livs- og skadeforsikring.

Premieinntekter og erstatningskostnader, skadeforsikring. Millioner kroner

Premieinntektene for skadeforsikringsselskapene økte med 9 prosent i 2005, mens erstatningskostnadene steg med 11 prosent. Dette tilsvarer en økning på henholdsvis 3,3 og 2,7 milliarder kroner. Som figuren viser, har premieinntektene til skadeforsikringsselskapene økt raskere enn erstatningsutbetalingene siden 2001. Mens premieinntektene vokste jevnt, avtok veksten i erstatningskostnadene etter dette. I løpet av 2005 ser det derimot ut til at vekstraten til erstatningsutbetalingene har økt og er høyere enn premieinntektene.

Fordelingen av premieinntektene på de ulike bransjene har holdt seg stabil. Nesten 90 prosent av premieinntektene kommer fra landbaserte bransjer. Halvparten av de totale premieinntektene stammer fra private forsikringstakere, 39 prosent fra næringslivet, mens sjøforsikringer utgjør 8 prosent av de totale premieinntektene. Erstatningskostnadene fordeler seg omtrent tilsvarende mellom de ulike bransjene.

Livsforsikring

Premieinntektene for livsforsikringsselskapene økte med 12 prosent, mens erstatningsutbetalingene steg med 16 prosent i 2005. Sammenlignet med 2004 er dette en sterkere vekst i erstatningsutbetalingene.

De tradisjonelle livs- og pensjonsforsikringene utgjør majoriteten av premieinnbetalingene og erstatningsutbetalingene. Likevel er livsforsikringer med investeringsvalg voksende og utgjorde 8 prosent av premieinnbetalingene i 2005. Livsforsikring med investeringsvalg har vokst med ett prosentpoeng som andel av både premieinnbetalinger og erstatningsutbetalinger siden 2004.

Tabeller

Tabeller til publiseringen