89010_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/regledig/arkiv
89010
Nedgang i ledigheten i de fleste fylker
statistikk
2012-03-22T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
regledig, Registrerte arbeidsledige (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltakArbeidsledighet, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang i ledigheten i de fleste fylker

Alle fylker, med unntak av Oppland, Telemark og Nordland, hadde en nedgang i andelen registrerte arbeidsledige fra 2010 til 2011.

I gjennomsnitt var 69 394 personer registrert arbeidsledige i 2011. Det tilsvarer 2,7 prosent av arbeidsstyrken, og er en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra året før. Østfold hadde med 3,3 prosent den høyeste ledigheten, mens Sogn og Fjordane med 1,9 prosent hadde den laveste ledigheten.

Ser vi ledighet fordelt på kjønn, var den registrerte arbeidsledigheten for menn høyest i Telemark, med 3,7 prosent, mens den var lavest i Sogn og Fjordane, 2,1 prosent. For kvinner var den registrerte ledigheten høyest i Østfold, 3 prosent, mens Sogn og Fjordane også her hadde lavest registrert arbeidsledighet, med 1,6 prosent.

Blant kommunene var det Værøy i Nordland som hadde høyest ledighet, med 7,8 prosent. Bjerkreim og Kvitsøy i Rogaland hadde lavest ledighet, begge 0,7 prosent. Det er primært de små kommunene som ligger i ytterpunktene med høyest eller lavest ledighet. Blant de større kommunene var det Sandefjord og Porsgrunn som i 2011 hadde høyest ledighet, begge 3,9 prosent. Kongsberg hadde lavest ledighet, her med 1,7 prosent.

Registrerte arbeidsledige

Tallene for registrerte arbeidsledige på kommunenivå publiseres månedlig i Statistikkbanken. Årsgjennomsnittet oppsummeres i en artikkel som publiseres i mars hvert år. Statistikken bygger på data fra NAV og omfatter personer som er registrert helt arbeidsledige. SSBs tall for arbeidsledige publiseres i Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) på nasjonalt nivå hver måned.

To mål på arbeidsledighet

Det er to mål på arbeidsledighet i Norge: NAVs tall for registrerte arbeidsledige og SSBs tall for arbeidsledige basert på spørreundersøkelsen ”arbeidskraftundersøkelsen” (AKU). Til forskjell fra NAVs tall inkluderer AKU-tallene også arbeidsledige som ikke registrerer seg hos NAV, og en del av dem som er registrert hos NAV, men som her klassifiseres som deltakere på arbeidsmarkedstiltak. På den annen side blir en del av de registrerte arbeidsledige ikke klassifisert som arbeidsledige i AKU. Særlig gjelder dette eldre personer med lange ledighetsperioder som ikke lenger oppfatter seg som aktive jobbsøkere. Dessuten blir heller ikke ufrivillig permitterte (med varighet på inntil 3 måneder) regnet som arbeidsledige i AKU, men som sysselsatte (midlertidig fraværende). Registrerte arbeidsledige må derfor ikke forveksles med arbeidsledige i SSBs arbeidskraftundersøkelse.

Tabeller: