85068_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/arkiv
85068
Vekst for restaurantene
statistikk
2012-06-05T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
false

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2010, endelige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Vekst for restaurantene

Bedriftene innen serveringsvirksomhet økte driftsinntektene med 4 prosent til 37,9 milliarder kroner fra 2009 til 2010. Det var 62 191 sysselsatte i næringen, omtrent uendret fra året før. Total verdiskaping, målt som bearbeidingsverdi, var 16,1 milliarder kroner, 3 prosent mer enn året før.

Bearbeidingsverdi til faktorpriser, etter næringshovedgruppe. Bedrifter. 2009-2010. Millioner kroner

Restaurantvirksomhet er den klart største næringshovedgruppen innen serveringsvirksomhet, målt etter verdiskaping og sysselsetting. Med 6 660 bedrifter stod restaurantvirksomheten i 2010 for 67 prosent av verdiskapingen og 74 prosent av sysselsettingen innen næringen.

Næringshovedgruppen Catering og kantiner drevet som selvstendig virksomhet, sysselsatte 11 783 personer i 2010, 6 prosent flere enn året før. Verdiskapingen økte med 7 prosent til 4,6 milliarder kroner. Driftsmarginen for denne næringshovedgruppenvar 5 prosent, 1 prosentpoeng høyere enn i næringen som helhet.

Svak lønnsomhet for hotellvirksomheten

Lønnsomhet uttrykt som driftsmargin var tilnærmet null for bedriftene innen hotellvirksomhet i 2010.

Driftsmarginen for næringen som helhet var på samme tid på 1 prosent.

Hotell- og serveringsvirksomhet. Driftsmargin i utvalgte kommuner. 2010. Bedrifter. Prosent

Overnattingsvirksomhet domineres av hotellvirksomhet. 1 476 bedrifter representerte i 2010 90 prosent av verdiskapingen og 89 prosent av sysselsettingen innen næringen. Bedriftene i denne næringen økte driftsinntektene med 3 prosent, til 22,1 milliarder kroner. Sysselsettingen var omtrent uendret med 26 537 personer.

Regionale forskjeller i lønnsomhet

For hotellene varierte lønnsomheten fra negativ driftsmargin i Kristiansand til 7 prosents driftsmargin i Stavanger.

Restaurantene i Trondheim var de mest lønnsomme i 2010, med en driftsmargin på drøyt 5 prosent, mot et landsgjennomsnitt på snaut 4 prosent.

Driftsresultat, brutto driftsresultat og driftsmargin

Driftsresultatet er ulikt brutto driftsresultat. Driftsresultatet er lik driftsinntekt minus driftskostnad der både driftsinntekt og driftskostnad er definert i næringsoppgaven. Driftsmarginen er driftsresultatet som andel av driftsinntekt. Brutto driftsresultat er lik bearbeidingsverdi minus lønnskostnad.

Foretakstall

Strukturstatistikk publiseres med både bedrifter og foretak som statistisk enhet. Tallene for foretak vil som regel være forskjellige fra tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak registrert med hovedaktivitet i en næring, kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Dette er nærmere beskrevet i Om statistikken .

Tabeller: