14298_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14298
Fortsatt vekst for sjø- og lufttransport
statistikk
2008-09-01T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT2. kvartal 2008, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt vekst for sjø- og lufttransport

Tallene for 2. kvartal viser fortsatt solid vekst i de fleste næringene innenfor samferdsel og reiseliv. Totalt økte omsetningen i transport- og kommunikasjonsnæringen med 10,1 prosent fra 2. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008.

Både lufttransport og sjøfart opplevde en sterk vekst i 2. kvartal i år. Omsetningen i sjøtransport økte med 8,6 prosent fra 2. kvartal 2007, mens veksten for lufttransport landet på 6,5 prosent. For sistnevnte næring skyldes veksten spesielt ordinær ruteflyging, hvor omsetningen steg med 10,5 prosent.

Også gode tall for landtransport

Samlet økte omsetningen i land- og rørtransportnæringen med 12,5 prosent i 2. kvartal 2008 sammenlignet med samme kvartal i 2007. Økningen fant sted både på jernbanen og langs veiene; for eksempel steg omsetningen i næringshovedgruppen annen landtransport (deriblant drosjebiltransport og godtransport på vei) med 11,5 prosent.

Veksten avtar for reiselivsnæringene

Våre tall tyder på at veksten i de fleste reiselivsnæringene er i ferd med å avta noe. Eksempelvis økte omsetningen for restaurantvirksomhet med 3,7 prosent fra 2. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008, mens tilsvarende vekst for hotellene var på 6,8 prosent. Bedrifter i kantine- og cateringnæringen gikk derimot kraftig opp i samme periode, med en vekst på 12,7 prosent.

Solid vekst for post og telekommunikasjoner

Totalt steg omsetningen i post og telekommunikasjonsnæringen med 7,2 prosent fra 2. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008. Det er særlig bedrifter innenfor post- og distribusjonsvirksomhet som kan vise til gode tall. Etter noen kvartaler med beskjeden vekst steg omsetningen i denne næringshovedgruppen med 10 prosent i 2. kvartal.

Omorganisering av kollektivtransport

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene i NACE 60.2 og NACE 63.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger; de bør i tillegg betraktes som foreløpige.

Foreløpige tall

Tall for 2. kvartal 2008 er i de fleste næringene basert på data for april måned. Tall for mai og juni er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 2. til 3. termin i 2007. Data for dette kvartalet må derfor regnes som foreløpige tall som kan endres ved neste publisering.

Tabeller: