268880
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/aar-forelopige
268880
Formidabel vekst for overnatting og servering
statistikk
2016-10-26T08:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
true
Overnattings- og serveringsvirksomhet omsatte for henholdsvis 27,9 og 47,1 milliarder kroner i 2015.

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2015, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Formidabel vekst for overnatting og servering

Foretakene i overnattings- og serveringsvirksomhet økte omsetningen fra 2014 til 2015 med 5,4 prosent, til 75 milliarder kroner.

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk. Foretak. Foreløpige tall
2015Endring i prosent
2014 - 20152011 - 2015
Foretak11 4201,37,7
Sysselsatte111 69314,528,0
Omsetning (mill. kr)75 020,95,422,7
Figur Overnatting og servering, 2015*. Klikk på bildet for større versjon.

I overkant av 11 400 foretak i næringshovedområdet ‘overnattings- og serveringsvirksomhet’ hadde i 2015 over 111 700 sysselsatte. Dette tilsvarer en økning på 14,5 prosent fra året før. Sysselsettingstallene er nå hentet fra A-ordningen, og ikke fra AA-Registeret som tidligere. Tallene er ikke direkte sammenlignbare med tidligere årganger. 

Sterk vekst for overnattingsvirksomhet

Omsetningen i ‘overnattingsvirksomhet’ økte med hele 1,4 milliarder kroner eller 5,3 prosent til 27,9 milliarder fra 2014 til 2015. De 2 900 foretakene innenfor ‘overnattingsvirksomhet’ hadde i overkant av 34 700 sysselsatte i 2015. Hotelldrift er den største næringshovedgruppen og stod for 89 prosent av omsetningen i næringen. 

Godt år for serveringsvirksomhet

Omsetningen økte med 5,4 prosent til 47,1 milliarder kroner. ‘Restaurantvirksomhet’ er klart største næringshovedgruppe innenfor ‘serveringsvirksomhet’, og stod for om lag 77 prosent av omsetningen i serveringsvirksomhet. 

Sysselsettingen i de 8 550 foretakene innenfor ‘serveringsvirksomhet’ utgjorde i underkant av 77 000 i 2015. Økningen i sysselsettingen på i overkant av 9 300 eller 13,8 prosent, må ses i sammenheng med endringen av datagrunnlag for sysselsetting.

Nytt datagrunnlag for sysselsettingÅpne og lesLukk

Strukturstatistikken er fra og med 2015 basert på et nytt datagrunnlag for lønnstakere. Hovedkilden fram til og med 2014 var NAVs Arbeidstakerregister (Aa-registeret). I 2015 ble rapporteringen til NAV til dette registeret samordnet med rapportering av lønns- og personelldata til Skatteetaten og SSB. Det felles rapporteringssystemet kalles a-ordningen. A-ordningen gir generelt et bedre datagrunnlag ved at det er mer korrekt på individnivå, samt at det dekker flere lønnstakerforhold enn Aa-registeret. I Aa-registeret var ikke ansatte som arbeidet mindre enn 4 timer per uke i gjennomsnitt inkludert.

Fant du det du lette etter?

Du har slått av Javascript. Du kan sende oss en tilbakemelding på informasjon@ssb.no.

Send e-post til SSB