11071_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/offregn/arkiv
11071
Gode resultater for offentlig eide foretak
statistikk
2010-06-16T10:00:00.000Z
Offentlig sektor;Offentlig sektor
no
offregn, Offentlige foretak, regnskap, statlige foretak, kommunale foretak, statens forretningsdrift, resultatregnskap, balanseregnskap, næringsfordelt regnskapStatlige finanser, Kommunale finanser, Offentlig sektor
false

Offentlige foretak, regnskap2003-2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Gode resultater for offentlig eide foretak

Offentlig eide ikke-finansielle foretak leverte gode resultater også for 2008. Dette kan i stor grad tilskrives store overskudd i næringene bergverksdrift og utvinning. Elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyningsforetak viste også gode resultater.

Offentlig eide ikke-finansielle foretak hadde i 2008 et resultat før skatt på vel 470 milliarder kroner. Det tilsvarer 35,8 prosent av driftsinntektene. Tilsvarende tall for 2007 var henholdsvis 354 milliarder kroner og 35,3 prosent.

Resultat før skatt. Offentlig eide ikke-finansielle foretak. 2003-2008. Millioner kroner

Det høye overskuddet kan i stor grad tilskrives bergverksdrift og utvinning. Disse næringene bidro til sammen med et resultat før skatt på hele 379 milliarder kroner eller i overkant av 80 prosent av totalen. Næringsområdene domineres av SDØE og Statoil ASA.

2008 var også et godt år for elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyningssektoren, med et resultat før skatt på vel 78 milliarder kroner og et overskudd på i overkant av 65 milliarder kroner.

Transport-, lagrings-, informasjons- og kommunikasjonsnæringene oppnådde i 2008 et resultat før skatt på i underkant av 7 milliarder kroner og et overskudd rett i overkant av 5 milliarder kroner. Viktige foretak i denne næringsgruppen er Telenor ASA, Posten Norge AS og Norges Statsbaner AS.

Mest overskudd fra statlige foretak

Statlig eide foretak og statens forretningsdrift sto for omtrent 94,5 prosent av det samlede resultatet før skatt, eller om lag 444 milliarder kroner. SDØE bidro alene med 160 milliarder kroner1. Andre viktige bidragsytere var Statoil ASA, Statkraft SF og Telenor ASA.

For de kommunalt eide foretakene var elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning den klart viktigste næringen og bidro med hoveddelen av overskuddet.

Resultat før skatt, sektorfordelt. 2008. Prosent

Økning av eiendelene

De offentlige eide ikke-finansielle foretakenes samlede eiendeler ble verdsatt til 2 445 milliarder kroner ved utgangen av 2008. Dette var en økning på om lag 336 milliarder fra året før. Verdien av foretakenes langsiktige eiendeler økte med 12,6 prosent, mens verdien av foretakenes kortsiktige eiendeler knyttet til omsetning av varer og tjenester økte med vel 30 prosent.

Kapitalen er konsentrert i et fåtall av foretakene. Vel femti foretak står samlet for om lag 75 prosent av de samlede eiendelene. Hvert av disse foretakene har mer enn 6 milliarder kroner i eiendeler. Tolv av disse kapitalintensive foretakene er kommunalt eide, hvorav elleve tilhører sektoren for elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning og ett befinner seg innen eiendomsdrift.

Stadig lav likviditet

Offentlig eide ikke-finansielle foretak har hatt en relativt stabil finansieringsstruktur i perioden 2003-2008. Egenkapitalandelen har ligget på rundt 41 prosent siden 2003. Samtidig har finansieringsgraden holdt seg stabil omkring én. Dette betyr at anleggsmidlene i all hovedsak har vært finansiert med langsiktig kapital, altså med egenkapital og langsiktig gjeld.

Regnskapene viser at likviditetsgraden har hatt en nedgang siden 2003, og i 2008 og var den på 0,76. Det vil si at omløpsmidler var lavere enn kortsiktig gjeld, noe som betyr at likviditeten ikke var spesielt god. Alene trenger imidlertid ikke dette tallet gi noe riktig bilde av foretakenes likvide situasjon. En må derfor tolke disse tallene med forsiktighet.

Statens forretningsdrift (foretak som er en del av staten som juridisk person) er her holdt utenfor fordi egenkapitalen i disse foretakene ikke kan sammenlignes med egenkapitalen andre offentlig eide foretak. Statens forretningsdrift omfatter SDØE, Statens kartverk, Statsbygg og Forsvarsbygg samt fire regionale sykehusapotek. Disse foretakene er i sin helhet eid av staten.

Sysselsetter stadig flere

Om lag 140 000 personer var ved utgangen av 2008 sysselsatt i offentlig eide ikke-finansielle foretak, en økning på omkring 1 850 ansatte fra 2007.

De statlige eide foretakene hadde flest sysselsatte, med om lag 81 000 ansatte ved utgangen av 2008. Statoil ASA og Posten Norge har desidert flest ansatte.

Antall sysselsatte i Statens forretningsdrift økte noe fra foregående år, til om lag 3 700 i 2008.

Sysselsettingen i kommunalt eide foretak har vært stigende, og var på om lag 55 000 i 2008.

Sysselsetting i offentlig eide ikke-finansielle foretak, sektorfordelt. 2008. Prosent

Offentlige eierskap

Staten og kommunene er store eiere i norsk næringsliv. Det offentlige eierskapet er mangfoldig og har stor betydning for norsk økonomi og sysselsetting. Eierskapet varierer fra eierposter i store børsnoterte selskaper til små heleide sektorpolitiske selskaper. De offentlige selskapenes virksomhetsområder har stor spennvidde; de opererer blant annet innenfor bergverk og utvinning, kraftforsyning, transport, eiendomsdrift og attføringsforetak. Økonomisk dominerer bergverksdrift og utvinning, med SDØE og Statoil som de største aktørene. Når det gjelder sysselsetting, er transport og lagring størst. I denne gruppen finnes blant annet Posten Norge AS og Norges Statsbaner AS.

Utviklingstrekk

Til sammen var det vel 3 300 offentlig eide ikke-finansielle foretak ved utgangen av 2008. I tillegg var det om lag 100 foretak som Statistisk sentralbyrå ikke har regnskapstall for, i hovedsak små foretak. Antall foretak har økt kraftig i perioden fra 2003. Økningen skyldes reelle endringer som følge av at store foretak omorganiserer sin konsernstruktur, og at de kjøper og selger selskaper. Deler av økningen skyldes også forbedrede innsamlingsrutiner i Statistisk sentralbyrå. Antallet foretak vil avvike noe fra strukturstatistikken på grunn av foretak som i etterkant er omkodet til forvaltning. Disse endringene vil få virkning i regnskapsstatistikken ved publisering for 2009.

Ny standard for næringsgruppering

Statistisk sentralbyrå har tatt i bruk en ny norsk Standard for næringsgruppering ( SN2007 ). Tabell 3 som inneholder næringsinformasjon, vil derfor være endret for 2008 i forhold til tidligere år. Generell informasjon om overgangen til ny standard finnes her .

Om statistikken

Statistikken omfatter alle markedsrettede, ikke-finansielle selskaper der staten eller kommunene/fylkeskommunene direkte eller indirekte eier mer enn 50 prosent av aksjekapitalen, inkludert alle særlovsselskapene og forvaltningsbedriftene.

Selskapsformer

Staten og kommunene er i hovedsak involvert i følgende typer selskaper:

- aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper, herunder også statsaksjeselskaper

- kommunal og statlig forretningsdrift (forvaltningsbedriftene)

- særlovsselskaper som statsforetak, kommunale og fylkeskommunale foretak og interkommunale selskaper mv.

IFRS (Internasjonale standarder for regnskapsrapportering)

Fra og med regnskapsåret 2005 skal børsnoterte konserner bruke IFRS. Andre norske selskaper kan velge om de vil benytte denne internasjonale regnskapsstandarden. SSB har ikke god informasjon om omfanget av bruk av IFRS blant de offentlige eide ikke-finansielle foretakene. Overgangen til internasjonale regnskapsstandarder vil over tid påvirke sammenlignbarheten i regnskapstallene, blant annet på grunn av endrede prinsipper for verdsetting av eiendeler.

1Regnskapsinformasjonen er hentet fra Petoro AS´ årsberetning over SDØEs virksomhet for 2008.

Tabeller: