[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 7, 1999

Regnskapsstatistikk. Ikke-finansielle aksjeselskaper, 1997. Foreløpige tall:

Selskapene mer solide


Aksjeselskapene viser bedret soliditet også fra 1996 til 1997. Målt med egenkapitalandel, har denne økt fra 35 til 37 prosent. Egenkapitalandelen var på vel 30 prosent i 1994 og har økt med om lag 2 prosentpoeng per år i perioden 1994 til 1997.
Samlet egenkapital for aksjeselskapene steg fra vel 600 milliarder kroner i 1996 til 807 milliarder i 1997, noe som tilsvarer en økning på nesten 35 prosent. Egenkapitalen består av aksjekapital, bundet egenkapital ellers og fri egenkapital. Fri egenkapital har den største økningen, med om lag 36 prosent. Aksjekapitalen og bundet egenkapital ellers steg med vel 33 prosent fra 1996 til 1997.

Samlet gjeld var på 1 373 milliarder kroner i 1997 mot 1 109 milliarder i 1996. Dette tilsvarer en økning på nesten 24 prosent. Det er den langsiktige gjelden som steg mest, med nær 28 prosent. Økningen i kortsiktig gjeld var på vel 19 prosent.

Forskjeller mellom næringene
Enkelte næringer kan vise til en betydelig økning i egenkapitalen fra 1996 til 1997. Dette gjelder spesielt skipsfartsnæringene og forretningsmessig tjenesteyting. Innenfor forretningsmessig tjenesteyting steg gjelden tilsvarende som egenkapitalen, slik at egenkapitalandelen er tilnærmet uendret på om lag 43 prosent. Innenfor utenriks sjøfart og transport ellers, er det imidlertid en sterk forbedring av egenkapitalandelen. Dette skyldes at gjelden har økt mindre enn egenkapitalen. Utenriks sjøfart hadde en egenkapitalandel i 1997 på 47,5 prosent, mens denne i 1996 var på 41,2 prosent. De tilsvarende tallene for transport ellers er henholdsvis 36,7 og 25,7 prosent.

Tallene for utenriks sjøfart og transport ellers (som blant annet omfatter innenriks sjøfart) er påvirket av tilpasninger til de nye skattereglene for rederier. De nye reglene forutsetter at rederier som skal skattlegges etter den nye ordningen, er organisert som et norskregistrert aksjeselskap som kun driver skipsfart. Dette har gitt en økning i antall aksjeselskaper innenfor utenriks sjøfart fra 1 163 i 1996 til 1 433 i 1997.

Enkelte næringer har en egenkapitalandel på rundt 50 prosent. Dette gjelder aksjeselskaper innenfor skogbruk, kraft- og vannforsyning, i tillegg til utenriks sjøfart. Olje- og gassutvinning har en egenkapitalandel på 32 prosent. De laveste egenkapitalandelene finner vi innenfor hotell- og restaurantvirksomhet og undervisning, med knappe 20 prosent.

Svakere lønnsomhet
Lønnsomhet kan blant annet måles ved totalrentabilitet og egenkapitalrentabilitet. Ser vi på utviklingen i totalkapitalens avkastning (totalrentabilitet), gikk denne ned fra 9,5prosent i 1996 til 9,2 prosent i 1997. Sammenlignet med 1995 har avkastningen på totalkapitalen gått ned med 0,7 prosentpoeng. Egenkapitalrentabiliteten er beregnet etter skatt og viser en svak nedgang fra vel 13 prosent i 1995 til i underkant av 11 prosent i 1997. Føringsmåten av finanspostene påvirker totalrentabiliteten. Finansinntekter og -kostnader er ført netto for en betydelig andel av aksjeselskapene.

Ser man bort fra olje- og gassutvinning, rørtransport og utenriks sjøfart, finner man små endringer i lønnsomhetstallene. Mens Fastlands-Norge hadde en avkastning på total- og egenkapitalen på henholdsvis 8,0og 11,1 prosent i 1996, er de tilsvarende tallene for 1997 på 8,0 og 10,9 prosent. Olje- og gassutvinning hadde en avkastning på totalkapitalen på 17,6 prosent i 1997, og sto for vel 10 prosent av samlede driftsinntekter i 1997.

Lønnsomhetsmålene innenfor utenriks sjøfart viser en nedgang, selv om resultat før ekstraordinære poster har økt med 456 millioner kroner, eller 12,7 prosent. Gjeld og egenkapital har steget betydelig, samtidig som resultat før ekstraordinære poster ikke viser en tilsvarende økning. Dette fører til lavere lønnsomhet målt ved avkastning på total- og egenkapitalen.

Innenfor forretningsmessig tjenesteyting viser tallene en kraftig vekst, spesielt i balansen. Både langsiktige plasseringer i aksjer og andeler samt gjeld, har økt fra 1996 til 1997. En stor del av denne veksten finner vi innenfor management-/holdingselskaper. Dette er aksjeselskaper som ikke driver tradisjonell produksjon selv, men gjennom eierandeler i and-re virksomheter. Balanseøkningen i management-/holdingselskaper kan enten skje ved at eierandeler (for eksempel aksjer) i virksomheter i andre næringer skrives opp på grunn av god økonomisk utvikling. Balanseøkningen kan også skyldes lånefinansierte langsiktige plasseringer i andre virksomheter, noe økningen i gjelden kan tyde på. Disse forholdene vil trekke ned avkastningen på totalkapitalen målt ved totalrentabilitet.

Om statistikken
Grunndataene for statistikken er basert på årsregnskap innsendt til Brønnøysund-registrene.

Statistikken er utarbeidet for 114 661 ikke-finansielle aksjeselskaper, og omfatter dermed ikke aksjeselskaper som driver finansielle aktiviteter og tilbyr finansielle tjenester (forretningsbanker, sparebanker, kredittforetak, finansieringsselskaper, verdipapirfond, forsikringsselskaper og andre finansielle foretak). Regnskap hvor det er avdekket alvorlige feil eller mangler i enten resultat- eller balanseposter er ikke med i statistikken. Ved sammenligning av tall for ulike år, vil endringer i næringsplasseringen kunne påvirke tallene. Blant annet er andelen med uoppgitt næring redusert fra 1996 til 1997. Videre vil omfattende strukturelle endringer innenfor ulike næringer kunne påvirke totaltallene. Et eksempel på dette finner vi i næringsområdet Post- og telekommunikasjoner. Manglende innsending av årsoppgjøret til Brønnøysund-registrene kan føre til at statistikken ikke omfatter alle aksjeselskapene. Statistikken omfatter kun spesifikasjonskrav til årsregnskapet, men ikke alle noteopplysningene.

Egenkapitalandel er definert som egenkapital per 31. desember i prosent av sum gjeld og egenkapital per 31. desember. Egenkapitalrentabilitet er beregnet som resultat før ekstraordinære poster minus skattekostnad i prosent av egenkapital per 31. desember. Totalrentabilitet er beregnet som resultat før ekstraordinære poster pluss finanskostnader i prosent av sum gjeld og egenkapital per 31. desember.

[Figur 4]

Figur 4: Lønnsomhetstall. 1994-1997. Prosent


Ny statistikk
Regnskapsstatistikk. Ikke-finansielle aksjeselskaper, 1997. Foreløpige tall.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk, samt i Norges offisielle statistikk (NOS) Regnskapsstatistikk. Mer informasjon: Per.Morten.Holt@ssb.no, tlf. 62 88 53 21, eller Trond.Vevle@ssb.no, tlf. 62 88 55 80.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 7, 1999 [an error occurred while processing this directive]