[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 14, 1998

Kostnadsindeks for lastebiltransport, februar 1998:

Kostnadsindekser for lastebiltransport


Statistisk sentralbyrå har i løpet av 1997 utviklet kostnadsindekser for lastebiltransport. Arbeidet er utført på oppdrag fra Norges Lastebileier-Forbund. Dette skal fra og med januar 1998 være en løpende statistikk med månedlige beregninger av lastebilkostnadsindekser.
Foruten publisering i Ukens statistikk, skal det etableres en egen abonnementsordning hvor det også vil bli publisert annen relevant lastebilstatistikk. Formålet med statistikken er blant annet å gi aktørene innenfor lastebiltransportmarkedet en indeks de kan legge til grunn ved prisforhandlinger av transporttjenester.

Indeksene bygger på en kostnadsundersøkelse for lastebilnæringen med regnskapstall for 1996. Utvalget i kostnadsundersøkelsen bestod av 538 lastebileiere, trukket ut fra Vegdirektoratets kjøretøyregister. Det ble tatt hensyn til eventuelle regionale variasjoner i kostnadsstruktur ved å fordele utvalget på landssoner. Indeksene er Laspeyres-indekser med faste vekter. Kostnadskomponentene i indeksene er de samme som i kostnadsundersøkelsen. De faste vektene uttrykker kostnadskomponentenes andel av de totale kostnadene. Andelene er regnet ut ved analyse av regnskapene i kostnadsundersøkelsen. Det tas sikte på en periodisk revidering av vektgrunnlaget.

Totalindeksene for hver kjøretøygruppe er sammensatt av åtte delindekser. Delindeksene er veid sammen til totalindekser ved hjelp av de faste vektene. Noen av delindeksene er sammensatt av flere kostnadskomponenter fra kostnadsundersøkelsen. Totalindeksene er altså bygd opp som inputprisindekser, hvor en tar utgangspunkt i en prisindeks for hver enkelt gruppe av kostnadskomponenter og vekter disse delindeksene mot hverandre.

Utviklingen i delindeksene bestemmes av prisutviklingen for et sett av representantvarer innenfor hver av de. Representantvarene er vektet mot hverandre ut fra markedsandeler. Det er kun indeksene for lønn og sosiale kostnader og drivstoffindeks som er likt utviklet for alle gruppene. Sammensetningen av prisleverandører og representantvarer er her den samme for alle gruppene.

Vektene mellom de ulike kostnadskomponentene innen delindeksene er tilgjengelig for dem som ønsker å tegne abonnement på indeksen. Det vil senere også komme ut en dokumentasjon av utviklingsarbeidet.

Tabeller

  • Tabell 01. Kostnadskomponenter, etter kostnadsgruppe
  • Tabell 02. Beskrivelse av indeksgruppene
  • Tabell 03. Kostnadsvekter, etter kjøretøygruppe og kostnadsgruppe

    Ny statistikk

    Kostnadsindeks for lastebiltransport, februar 1998.
    Statistikken vil bli utgitt hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Per Kristian Alnes, tlf. 62 88 55 40, e-post: per.kristian.alnes@ssb.no.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 14, 1998