[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse]

Ukens statistikk nr. 14, 1998

Kostnadsindeks for lastebiltransport, februar 1998:

Svak nedgang i kostnadsindeksene


Lastebilkostnadsindeksene viser en svak nedgang for alle kjøretøygruppene fra januar til februar 1998. Størst nedgang viser totalindeksen for tømmertransport med en reduksjon på 0,18 prosent, mens totalindeksen for nærtransport er minst berørt med en reduksjon på 0,02 prosent.
Hovedforklaringen til reduserte totalkostnadsindekser for samtlige ti kjøretøygrupper er fall i dieselprisen og lavere kapitalkostnader. Drivstoffindeksen gikk ned med 0,69 prosent fra januar til februar, mens kapitalkostnadsindeksen i samme periode ble redusert med 0,56 prosent i gjennomsnitt for alle gruppene. Både drivstoffindeksen og kapitalkostnadsindeksen inngår med relativt tunge vekter i de fleste kjøretøygrupper.

Administrasjonskostnadsindeksen er redusert med 0,01 prosent for alle kjøretøygruppene. Dette kan forklares med prisfall for telekommunikasjonstjenester fra januar til februar. Telekommunikasjon er en av flere kostnadskomponenter innenfor administ-rasjon.

Forsikringskostnadsindeksen har økt for samtlige kjøretøygrupper, men ikke tilstrekkelig til å veie opp for reduksjonen i de nevnte delindekser. Forsikringskostnadene inngår med relativt liten vekt i alle kostnadsgruppene. For de øvrige kostnadskomponentene i totalkostnadsindeksene har det ikke vært noen prisendringer fra januar til februar.

Tabeller

  • Tabell 01. Totalkostnadsindekser for lastebiltransport

    Ny statistikk

    Kostnadsindeks for lastebiltransport, februar 1998.
    Statistikken vil bli utgitt hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Per Kristian Alnes, tlf. 62 88 55 40, e-post: per.kristian.alnes@ssb.no.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 14, 1998