[Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 37, 1997

Arbeidskraftundersøkelsen, 2. kv. 1997:

Færre midlertidig ansatte


242 000 personer var midlertidig ansatt 2. kvartal i år , en nedgang på 14 000 fra samme kvartal i fjor. Disse utgjorde 12 prosent av alle ansatte i år , mot 13 prosent i fjor. Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Nedgangen har skjedd samtidig med en sterk vekst i antall ansatte totalt, for både kvinner og menn. Nedgangen i tallet på midlertidig ansatte var størst for menn (fra 12 til 10 prosent). For kvinner har andelen blitt redusert fra 15 til 14 prosent fra 2. kvartal 1996 til samme kvartal i år. At flere kvinner enn menn er midlertidig ansatt må ses i sammenheng med at kvinner i større grad arbeider i næringer hvor tidsbegrensede kontrakter er mye utbredt.

Flere vikarer
Av de 242 000 midlertidig ansatte var 37 prosent vikarer og 24 prosent ekstrahjelper. 19 prosent oppgav at de var ansatt i et engasjement eller prosjekt. De resterende var lærlinger, praktikanter, deltakere på sysselsettingstiltak og annet. Siden 2. kvartal i fjor har det vært en klar nedgang i bruken av ekstrahjelp, engasjement- og prosjektansatte mens tallet på vikarer har økt. Den økte vikarbruken kan ha sammenheng med økningen i tallet på midlertidig fraværende på grunn av sykdom og omsorgspermisjon.

Omfanget av midlertidige ansettelser er relativt sett høyest i primærnæringene (24 prosent) helse- og sosialtjenester, undervisning og hotell- og restaurantvirksomhet (18 prosent). Sammenlignet med tilsvarende tall for i fjor har det bare vært mindre endringer i disse næringene. I undervisning og helse- og sosialtjenester dreier det seg mest om vikarer mens det er størst innslag av ekstrahjelp i hotell- og restaurantvirksomhet samt i primærnæringene.

Ønsker fast ansettelse
57 prosent av de midlertidig ansatte ønsker å bli fast ansatt, omtrent på nivå med fjorårets tall. Ønsket om fast jobb er mer utbredt blant kvinner enn blant menn. Av dem som ønsker fast jobb har 58 prosent også forsøkt å få det.

Deltidsjobber ofte tidsbegrensede
44 prosent av de midlertidig ansatte arbeidet deltid i 2. kvartal i år , på linje med fjorårets tall. Mange av disse var personer under utdanning (38 prosent). I forhold til ansatte i alt hadde 19 prosent av alle deltidsansatte en tidsbegrenset ansettelse, mot 9 prosent av alle heltidsansatte. Sammenlignet med fjorårets tall innebærer dette en nedgang på 3 prosentpoeng for deltidsansatte og 1 prosentpoeng for heltidsansatte.

Midlertidige ansettelser er naturlig nok vanligst blant yngre sysselsatte, ikke bare fordi de er nykommere på arbeidsmarkedet, men også fordi ungdom under utdanning i stor grad påtar seg deltidsarbeid ved siden av studiene. 35 prosent av de ansatte i alderen 16-24 år var midlertidig ansatt, omtrent som i fjor. I aldersgruppa 25-29 år var andelen 17,5 prosent, en nedgang på 3 prosentpoeng. Blant de øvrige var bare 7 prosent av ansettelsene midlertidige.

Om statistikken
Tallene fra AKU er beregnet på grunnlag av intervju med et utvalg av befolkningen (24 000 i kvartalet). For tall fra utvalgsundersøkelser som AKU, gjelder at en må ta hensyn til utvalgsvariansen ved tolkning av tallene. Mindre forskjeller kan ligge innenfor feilmarginen.

Definisjoner
Om ansettelsen skal regnes som fast eller midlertidig, avhenger av om det i utgangspunktet er klargjort at ansettelsesforholdet er klart tidsbegrenset, for eksempel med en fastsatt sluttdato eller konkret avgrensning av prosjektet. Noen har imidlertid permisjon fra en annen fast stilling mens de er i et midlertidig ansettelsesforhold. I 2.kvartal 1997 dreide det seg om 9000 (4prosent) av alle midlertidig ansatte.

For sysselsatte med mer enn ett arbeidsforhold (173 000) er det bare hovedarbeidsforholdet som blir klassifisert ut fra ansettelsesform. Personer med en fast stilling i hovedjobben, men midlertidig ansettelse i bijobben, er dermed ikke inkludert i våre tall.

Ny statistikk

Arbeidskraftundersøkelsen, 2. kv. 1997.
Mer informasjon: Tor Petter Bø, tlf. 21 09 47 87, e-post: tpb@ssb.no eller Inger Håland, tlf. 21 09 47 80, e-post: iha@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 37, 1997