Selv om 2022 var preget av børsuro og fallende aksje- og rentemarkeder, økte beholdningen av Norges porteføljeinvesteringer i utlandet med 1 prosent i forhold til 2021. Dette kommer frem i statistikken Porteføljeinvesteringer i utlandet. Økningen på 183 milliarder kroner skyldes i stor grad en svakere norsk kronekurs, som bidro til at verdien på utenlandske investeringer økte målt i norske kroner. I tillegg ble det gjennomført mange investeringer i utlandet i løpet av 2022

Hovedstørrelsene i Porteføljeinvesteringer i utlandet ved slutten av 2022:

  • Total beholdning av porteføljeinvesteringer var på 15 588 milliarder kroner
  • Beholdningen av aksjer og andeler var på 10 254 milliarder kroner
  • Beholdningen av rentepapirer (obligasjoner og sertifikater) var på 5 334 milliarder kroner

Offentlig forvaltning dominerer

Som figur 1 under viser, så er det offentlig forvaltning, som inkludere Statens pensjonsfond utland, som dominerer plasseringer av porteføljeinvesteringer i utlandet. Denne sektoren står for rundt 12 508 milliarder kroner, som utgjør omtrent 80 prosent av totalen. Sektorene forsikringsselskaper og pensjonskasser, samt verdipapirfond utgjør omtrent 6 prosent hver av totalen, med en markedsverdi på henholdsvis 979 og 883 milliarder kroner.

Figur 1. Beholdninger av porteføljeinvesteringer i utlandet per sektor. Prosent

USA størst

Figur 2 viser landene med størst beholdning av norske porteføljeinvesteringer i utlandet i 2022. Fra figuren kan vi se at de seks største landene står for over 60 prosent av totale porteføljeinvesteringer. Figuren viser at USA er landet med klart mest, med en beholdning på rundt 5 651 milliarder kroner. Dette er nesten fem ganger så mye som beholdningen i Japan, som står for 1 146 milliarder kroner.

Figur 2. Porteføljeinvesteringer i utlandet, seks største landene. Milliarder kroner