21995_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/arkiv
21995
De små bedriftene dominerer
statistikk
2002-07-03T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
false

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2000, endelige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

De små bedriftene dominerer

Målt etter antall sysselsatte dominerer de små bedriftene, mens det er de største bedriftene som står for over halvparten av omsetningen i næringen hotell- og restaurantvirksomhet.

Næringens omfang, etter antall sysselsatte. 2000. Prosent

Bedrifter med 20 eller flere sysselsatte utgjør under 10 prosent av alle bedriftene i næringen hotell- og restaurantvirksomhet. De står likevel for over halvparten av omsetningen og verdiskapningen målt i bearbeidingsverdi til faktorpriser. Blant dem igjen er det hotellvirksomheten som bidrar mest med en bearbeidingsverdi til faktorpriser på nærmere 5 milliarder kroner, av vel 9 milliarder kroner for hele næringen. På foretaksnivå forsterkes dette ytterligere.

Økt omsetning for restaurantene

På bedriftsnivå omsatte restaurantene - det vil si restauranter, kafeer, gatekjøkken og lignende - for vel 17,5 milliarder kroner i 2000. Dette er en økning på 4 prosent sammenlignet med 1999. I gjennomsnitt omsatte hver bedrift for knappe 2,8 millioner kroner. Dette er om lag 75 prosent av gjennomsnittet for hotell- og restaurantnæringen sett under ett. På grunn av det høye antallet bedrifter innen restaurantvirksomheten var dette allikevel den næringsgruppen som var størst målt etter omsetning, sysselsetting så vel som antall.

Omsetning, etter næringsgruppe. 2000. Milliarder kroner

Tallene omfatter kun de bedriftene hvor restaurantvirksomhet er hovednæring. I tallene fremkommer derfor for eksempel ikke salg av gatekjøkkenmat fra bensinstasjoner.

Få endringer for næringen totalt

Tallene på totalnivå, som antall bedrifter, antall sysselsatte, omsetning og bearbeidingsverdi til faktorpriser, endret seg lite fra 1999 til 2000 på både foretaks- og bedriftsnivå. Den største økningen var for lønnskostnadene, som gikk opp med 3,7 prosent for bedriftene. Per sysselsatt var lønnskostnadene på 157 000 kroner i 2000. Den største nedgangen var for investeringene. Disse gikk ned med 6,6 prosent til 1,5 milliarder kroner.

1999-tallene avviker i forhold til hva som tidligere er publisert grunnet noen endringer i de registerbaserte opplysningene.

Bedrift og foretak

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.

Mer om dette og andre definisjoner er beskrevet i "Om statistikken".

Tabeller: