Småvilt- og rådyrjakt, kommunetall. 2008/2009

Trønderkommuner på rypetoppen

Publisert:

Selv om jaktåret 2008/2009 på landsbasis var det dårligste rypeåret som noen gang er registrert, ble det likevel felt et betydelig antall i enkelte kommuner. Aller flest ryper ble skutt i Lierne i Nord-Trøndelag og i Holtålen i Sør-Trøndelag.

Statistikkbanken.

For første gang har SSB beregnet kommunevis statistikk for utbytte av noen utvalgte småviltarter. Les mer om hvordan tallene er beregnet i tekstboksen nederst i artikkelen.

Rypa er den småviltarten det felles mest av her i landet, og i en del kommuner blir det skutt et betydelig antall ryper. Selv om det dette jaktåret ble felt minst 100 ryper i 213 av landets 430 kommuner, ble en stor andel av rypene felt i et lite antall kommuner. Halvparten av rypene ble felt i til sammen 35 kommuner, og i hver av disse kommunene ble det felt mer enn 2 000 ryper.

Flest felte ryper i Lierne og Holtålen

Tidligere har Finnmark vært det største rypefylket, og i enkelte år har det blitt felt mer enn 100 000 ryper. I jaktåret 2008/2009 ble det ikke felt mer enn 29 000 ryper i dette fylket. Sør-Trøndelag lå på topp blant fylkene med 32 000 ryper, mens Nord-Trøndelag fulgte etter med tilnærmet samme antall som Finnmark. Dette gjenspeiles også i kommunetallene. Aller flest ryper ble felt i Lierne i Nord-Trøndelag og i Holtålen i Sør-Trøndelag, med om lag 6 500 i hver. Deretter fulgte Røros med i overkant av 5 000 ryper. Også i Snåsa, Kautokeino, Røros, Karlsøy, Midtre Gauldal og Oppdal ble det felt mer enn 4 000 ryper.

Utbyttet av liryper er betydelig større enn utbyttet av fjellryper. Det ble felt om lag 4 500 liryper både i Holtålen, Lierne, Kautokeino og Røros. Når det gjelder utbytte av fjellryper, var Lierne på topp med 2 000 felte fugler. Deretter fulgte Holtålen, Narvik, Rana og Tromsø med om lag 1 500 felte fjellryper.

Flest rypejegere med utbytte i Lierne

I kommunene hvor det felles mye ryper, vil det også være et betydelig antall jegere. En har ikke tall for hvor mange som har jaktet rype i de enkelte kommunene, men vi har beregnet hvor mange jegere som felte rype i hver enkelt kommune. Det totale antallet rypejegere er derfor noe større ettersom en del jegere jaktet uten å felle rype. Tall for hele landet viser at nesten 40 prosent av rypejegerne kom tomhendte hjem fra rypejakta, men denne andelen er trolig lavere i de beste rypekommunene. I Lierne var det 950 jegere som felte rype, mens det i Midtre Gauldal og på Røros var henholdsvis 900 og 800. Om lag 700 jegere felte rype i hver av kommunene Holtålen, Snåsa, Oppdal og Kautokeino.

Kommuner med flest felte ryper. Antall felte ryper og antall jegere med utbytte. 2008/2009

Antall felte ryper, etter kommune. 2008/2009

Antall felte rådyr per 10 km2 produktivt skogareal, etter kommune. 2008/2009

Antall felte skogsfugl per 10 km2 produktivt skogareal, etter kommune. 2008/2009

Bakgrunnen for og beregningen av kommunestatistikken

Antall felte småvilt rapporteres av jegerne enten på papirskjema eller over Internett. Jegere som rapporterer via Internett, blir bedt om å oppgi kommunen der viltet er felt, mens de som rapporterer på papirskjema, bare oppgir jaktfylke. For jaktåret 2008/2009 rapporterte 67 prosent av jegerne via Internett. SSB har beregnet totaltall for kommunene ved å lage en beregningsfaktor basert på forholdet mellom antall papir- og Internettrapporter. Ved hjelp av denne faktoren fordeler en antall felt vilt som er innrapportert på fylke, på jaktkommunene i dette fylket. Det er bare for kommuner der det er innrapportert kommunefordelt utbytte via Internett, at det kan beregnes utbytte. Siden vi ikke har en fullstendig kommunerapportering, og det alltid er en fare for feilrapportering, publiserer vi bare kommunetall for det mest vanlige jaktbare småviltet. I kommuner der det er få jegere som har rapportert utbytte, er tallene mest usikre. Vi har satt som krav at det må være minst fire fellingsrapporter på kommunenivå for en art for at vi skal offentliggjøre beregnede kommunetall. Vi har også satt en nedre grense for hvor mange av en art som må være felt før vi publiserer tall. For rype er den nedre grensa satt til 100, mens den for de fleste andre artene er satt til 25.

Mange utenbygds rypejegere

Utenbygds jegere var i klart i flertall i de fleste kommuner. På landsnivå felte 71 prosent av rypejegerne rype i en annen kommune enn der de var bosatt. Det er antagelig flere grunner til dette. Innbyggertallet er lavt i mange av de beste rypekommunene, mens utmarksarealet ofte er stort. I mange kommuner er det få fastboende som jakter, og dermed slipper andre jegere til. En annen viktig årsak er at mange rypejegere bor på steder i landet der det ikke finnes rype. Utenom Sør-Trøndelag bor det flest rypejegere i Akershus og Oslo, og disse jegerne må naturlig nok jakte andre steder i landet enn der de bor. I alt 7 000 rypejegere var bosatt i Sør-Trøndelag i jaktåret 2008/2009, og halvparten av dem bodde i Trondheim, en kort biltur unna flere av de store rypekommunene. 87 prosent av jegerne som felte rype i Lierne, var utenbygds fra, og i Holtålen og på Røros var tilsvarende andel 71 prosent. I Kautokeino kom 92 prosent av rypejegerne utenbygds fra. Selv om forskjellen ikke er stor, er andelen av rypene som er felt av utenbygds jegere, noe lavere en andelen jegere skulle tilsi. På landsnivå ble 67 prosent av rypene felt av utenbygds jegere.

Flest rådyr felt på Hitra

Ifølge småviltrapporteringen ble det felt 30 600 rådyr i jaktåret 2008/2009. Med unntak av de to nordligste fylkene, Sogn og Fjordane og store deler av Hordaland blir det felt rådyr over hele landet. Det ble felt minst 25 rådyr i 233 av landes kommuner, men halvparten av alle disse ble felt i 55 kommuner. Aller flest ble felt på Hitra i Sør-Trøndelag, der i underkant av 800 dyr måtte bøte med livet. Både i Sarpsborg, Levanger og Steinkjer ble om lag 500 rådyr felt.

Ringduejakt er populært

Etter rype er ringdue den småviltarten det felles mest av her i landet. Sist jaktår ble det skutt 53 000 ringduer, og antallet har ligget omkring 50 000 de siste årene. Flest ringduer ble felt i Lier, med til sammen 1 800. Deretter fulgte øvre Eiker og Fredrikstad med om lag 1 500 felte ringduer.

Flest skogsfugl felt i Trysil

På landsbasis ble til sammen 11 800 storfugl og 27 400 orrfugl felt i løpet av jaktåret 2008/2009. Henholdsvis 40 og 27 prosent av dem ble felt i Hedmark, og en finner derfor mange Hedmarkskommuner blant de største skogsfuglkommunene. Aller flest orrfugl ble felt i Trysil, med til sammen 1 400. Deretter fulgte Elverum med 900 og Fyresdal og Nissedal med henholdsvis 700 og 600 felte orrfugl.

I alt ble det felt 11 800 storfugl. Også for denne viltarten ble det felt flest i Trysil, med i alt 1 000. I Elverum ble det felt 700, og i hver av kommunene åmot, Kongsvinger, Ringerike og Rendalen om lag 300.

Flere kommunetall finner du i Statistikkbanken.

Kontakt