85148_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/utfono/arkiv
85148
Flest utenlandskontrollerte foretak fra EU
statistikk
2012-09-11T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Energi og industri
no
utfono, Utenlandske datterselskap i Norge, verdiskaping, eierland, foretak etter næring, FATS (Foreign Afiliates Statistics), globaliseringIndustri og bergverksdrift, Olje og gass, Virksomheter og foretak, Energi og industri, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Utenlandske datterselskap i Norge2000-2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flest utenlandskontrollerte foretak fra EU

De utenlandskontrollerte foretakene har i hovedsak land innenfor EU som eierland, og Sverige er det eierlandet med flest foretak. Varehandel var den største næringen, målt både i antall foretak og antall sysselsatte.

Eiere i EU-land sto bak 81 prosent av de utenlandskontrollerte foretakene i Norge i 2010. Totalt var det 6 114 utenlandskontrollerte foretak. Det viktigste enkeltlandet var Sverige, med 1 809 foretak. Danmark var nest størst, med 780 foretak, fulgt av Storbritannia med 724. Nær 35 prosent av de utenlandskontrollerte foretakene var innenfor varehandel. De utenlandskontrollerte foretakene sysselsatte nær 290 000 personer, 20 prosent av sysselsettingen for alle foretakene.

Olje - og gassvirksomhet, industri og varehandel med nær 3/4 av verdiskapingen

De utenlandskontrollerte foretakene hadde en verdiskaping, målt som bearbeidingsverdi, på 364 milliarder kroner i 2010. Olje- og gassvirksomhet samt bergverksdrift bidro med 43 prosent av denne verdiskapingen, etterfulgt av industrien med 16 prosent. Varehandel sto for 14 prosent. De utenlandskontrollerte foretakene økte sin verdiskaping med 5 prosent fra 2009 til 2010. Tilsvarende tall for hele næringslivet var 3 prosent.

Bearbeidingsverdi for de utenlandskontrollerte foretakene i prosent av hele næringslivet

Utlandet er eiere i de store foretakene

De utenlandskontrollerte foretakene utgjorde bare 2,3 prosent av alle foretak i Norge i 2010. Ser vi imidlertid kun på store foretak, det vil si foretak med flere enn 100 sysselsatte, var nesten 40 prosent kontrollert fra utlandet. Disse store utenlandskontrollerte foretakene sto for 13 prosent av den totale verdiskapingen i Norge.

USA, Frankrike og Sverige bidrar til brorparten av verdiskapingen

USA var det viktigste eierlandet i 2010, med 29 prosent av verdiskapingen i de utenlandskontrollerte foretakene. Frankrike sto for nær 15 prosent av verdiskapingen, deretter fulgte Sverige med 14 prosent.

Landfordelt bearbeidingsverdi av utenlandskontrollerte foretak. Prosent

De utenlandskontrollerte foretakenes verdiskaping tilsvarte i 2010 vel 25 prosent av den totale verdiskapingen til alle foretakene i Norge. Dette er 0,5 prosentpoeng høyere enn i 2009, men 2 prosentpoeng lavere enn i 2008 og 2007.

Statistikken viser utenlandskontrollerte foretaks aktiviteter i Norge. Et foretak er kontrollert fra utlandet når et foretak eller annen økonomisk enhet i utlandet eier mer enn 50 prosent av det innenlandske foretaket (direkte eller indirekte). Eierskapet er knyttet til det ultimate eierland. Dette er landet der det ”siste” foretaket i eierkjeden, det vil si et foretaket som ikke er kontrollert av et annet foretak, er lokalisert.

For statistikk over norskkontrollerte foretak i utlandet se http://www.ssb.no/ufats

Sammenlignbarhet med nasjonalregnskapet:

FATS er basert på foretak (juridisk eie) som enhet, mens nasjonalregnskapet bygger på statistikk med bedrift (produksjonsenhet) som enhet. Dette, i tillegg til at det er forskjeller i definisjoner av kjennetegn og variable, gjør at tallene ikke kan sammenliknes direkte med nasjonalregnskapets næringstall.

Tabeller: