5166_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/utfono/arkiv
5166
Utlandet viktig for norsk næringsliv
statistikk
2008-05-28T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Energi og industri
no
utfono, Utenlandske datterselskap i Norge, verdiskaping, eierland, foretak etter næring, FATS (Foreign Afiliates Statistics), globaliseringIndustri og bergverksdrift, Olje og gass, Virksomheter og foretak, Energi og industri, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Utenlandske datterselskap i Norge2000-2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Utlandet viktig for norsk næringsliv

Foretak kontrollert fra utlandet bidro med over en fjerdedel av verdiskapningen i Norge i 2004. En av fem sysselsatte arbeidet i et utenlandskontrollert foretak. Dette har endret seg lite siden 2000.

Bearbeidingsverdi for de utenlandskontrollerte foretakene i prosent av hele næringslivet

Lønnskostnad per sysselsatt

De utenlandskontrollerte foretakenes verdiskapning, målt ved bearbeidingsverdi, var i 2004 på 260 milliarder kroner. Dette utgjør litt over 26 prosent av verdiskapningen til alle foretak som driver næringsvirksomhet i Norge. Utenlandskontrollerte foretak innenfor olje- og gassutvikling sto for over 35 prosent av bearbeidingsverdien i næringen. Verdiskapning per sysselsatt viste vel 1 150 000 kroner i de utenlandskontrollerte foretakene, mot i underkant av 800 000 kroner for hele næringslivet.

FATS (Foreign Affiliates Statistics)

FATS er statistikk over utenlandskontrollerte foretaks aktiviteter i et land. Et foretak er kontrollert fra utlandet når et foretak eller en annen økonomisk enhet i utlandet eier mer enn 50 prosent av det innenlandske foretaket (direkte eller indirekte).

De store foretakene dominerer

I 2004 var omtrent hver femte sysselsatt i et utenlandskontrollert foretak. Høyest andel sysselsatte var det innenfor olje- og gassutvinning, der 36 prosent var sysselsatt i et utenlandskontrollert foretak. Andelen var 24 prosent innenfor eiendomsdrift, utleievirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting, og innenfor industrien var andelen 21 prosent. Betydningen av det utenlandske eierskapet kommer enda tydeligere fram hvis en fokuserer på foretakene som har 250 eller flere sysselsatte. Disse foretakene sto for 38 prosent av sysselsettingen og 37 prosent av bearbeidingsverdien i denne størrelsesgruppen. De mellomstore utenlandskontrollerte foretakene (50-99 sysselsatte) dominerer når det gjelder andel bearbeidingsverdi, med 46 prosent, mens de har 18 prosent av sysselsettingen i størrelsesgruppen.

Bearbeidingsverdi for utenlandskontrollerte foretak etter land til ultimate eier

Gjennomsnittlig lønnskostnad per sysselsatt var høyere for de utenlandskontrollerte foretakene enn for næringslivet generelt. I 2004 var lønnen per sysselsatt i disse foretakene i gjennomsnitt 444 000 kroner, mens tilsvarende tall for lønnskostnadene for hele næringslivet var på 341 000 kroner.

USA og Sverige de viktigste eierlandene

Sverige var det største eierlandet når en måler ut fra antall foretak og antall sysselsatte, henholdsvis 33 og 24 prosent. Ut fra bearbeidingsverdi er USA størst med en andel på 34 prosent, deretter kommer Frankrike med 14 prosent og Sverige med 13 prosent.

Sammenlignbarhet med nasjonalregnskapet

FATS er basert på foretak (juridisk eie) som enhet, mens nasjonalregnskapet bygger på statistikk med bedrift (produksjonsenhet) som enhet. Dette i tillegg til at det er forskjeller i definisjoner av kjennetegn og variabler gjør at tallene ikke kan jamføres direkte med nasjonalregnskapets næringstall.

Tabeller: