54740_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/utfono/aar
54740
Sverige største eierland i Norge
statistikk
2011-09-12T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Energi og industri
no
utfono, Utenlandske datterselskap i Norge, verdiskaping, eierland, foretak etter næring, FATS (Foreign Afiliates Statistics), globaliseringIndustri og bergverksdrift, Olje og gass, Virksomheter og foretak, Energi og industri, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Utenlandske datterselskap i Norge2000-2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sverige største eierland i Norge

Eiere i Sverige sto bak 28 prosent av de utenlandskontrollerte foretakene i Norge i 2009. Sverige er det største eierlandet målt i antall foretak.

Bearbeidingsverdi i prosent av hele næringslivet

Totalt var det 5 669 utenlandskontrollerte foretak i Norge i 2009. Av disse var 1 592 kontrollert fra Sverige. Danmark var nest størst, med 739 foretak, fulgt av Storbritannia med 657.

Utlandet tungt inne i de store foretakene

De utenlandskontrollerte foretakene utgjorde bare 2,1 prosent av alle foretak i Norge. Men ser vi kun på de store foretakene, det vil si foretak med 250 sysselsatte eller flere, var hele 37 prosent kontrollert fra utlandet. Disse store utenlandskontrollerte foretakene sto for drøyt 12 prosent av den totale verdiskapingen i Norge i 2009.

Høyest andel utenlandskontrollerte foretak finner vi innenfor olje- og gassutvinning og bergverksdrift. I denne næringen var nær 12 prosent av alle foretak i Norge kontrollert fra utlandet.

USA og Frankrike bak nær halvparten av verdiskapingen

USA var det viktigste eierlandet, med 28 prosent av verdiskapingen (bearbeidingsverdien) innenfor de utenlandskontrollerte foretakene. Frankrike sto for 16 prosent av verdiskapingen, og deretter fulgte Sverige med nær 13 prosent.

Utenlandskontrollerte foretak, etter land til ultimate eier. Prosent

De utenlandskontrollerte foretakenes verdiskaping var på til sammen 346 milliarder kroner i 2009. Det tilsvarer om lag 25 prosent av den totale verdiskapingen til alle foretakene i Norge, noe som var 2,5 prosentpoeng lavere enn i 2008.

Størst andel i forretningsmessig tjenesteyting og olje- og gassvirksomhet

Det var særlig innenfor forretningsmessig tjenesteyting og olje- og gassutvinning og bergverksdrift at de utenlandskontrollerte foretakene sto for mye av verdiskapingen. Hele 44 prosent av verdiskapingen for forretningsmessig tjenesteyting kom fra utenlandskontrollerte foretak, mens 32 prosent kom fra olje- og gassutvinning og bergverksdrift.

Statistikken viser utenlandskontrollerte foretaks aktiviteter i Norge. Et foretak er kontrollert fra utlandet når et foretak eller annen økonomisk enhet i utlandet eier mer enn 50 prosent av det

innenlandske foretaket (direkte eller indirekte). Eierskapet er knyttet til det ultimate eierland. Dette er landet der det ”siste” foretaket i eierkjeden, det vil si foretaket som ikke er kontrollert av et annet foretak, er lokalisert.

Se også statistikk over norskkontrollerte foretak i utlandet .

Sammenlignbarhet med nasjonalregnskapet

FATS er basert på foretak (juridisk eie) som enhet, mens nasjonalregnskapet bygger på statistikk med bedrift (produksjonsenhet) som enhet. Dette, i tillegg til at det er forskjeller i definisjoner av kjennetegn og variabler, gjør at tallene ikke kan sammenliknes direkte med nasjonalregnskapets næringstall.

Tabeller: