5154_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/sts/arkiv
5154
Økt omsetning fra gruvedriften
statistikk
2009-09-02T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Svalbard
no
sts, Næringer på Svalbard, omsetning, offentlige tilskudd, investeringer, sysselsatte, lønnskostnader, gruvedrift, bedrifterVirksomheter, foretak og regnskap, Virksomheter og foretak, Virksomheter, foretak og regnskap, Svalbard
false

Næringer på Svalbard2008

Du er inne i en arkivert publisering. Gå til nyeste publisering. 

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt omsetning fra gruvedriften

Bergverksdrift og utvinning hadde en omsetning på drøyt 3,4 milliarder i 2008, en økning på 71 prosent fra 2007. Den høye kullprisen i store deler av fjoråret er hovedårsaken til dette.

Bedrifter med tilhørighet på Svalbard hadde i 2008 en omsetning på i underkant av 5,5 milliarder kroner.

Historisk år

Bergverksdrift og utvinning er den dominerende næringsvirksomheten. I følge årsrapporten til Store Norske Spitsbergen kullkompani gikk kullproduksjonen ned med drøyt 15 prosent. Likevel var 2008 et økonomisk godt år. Omsetningsøkningen skyldes gode kullpriser i store deler av 2008. Kullprisen steg fra 83 USD per tonn i 2007 til 175 USD i 2008, en økning i kullprisen per tonn på over 110 prosent. Omsetningen økte med drøyt 71 prosent i forhold til 2007. Økonomisk sett var 2008 det beste året i selskapets 92 år lange historie.

Bygge- og anleggsvirksomheten sto for den nest største omsetningen, 465 millioner kroner, eller 8,5 prosent av den totale omsetningen på Svalbard.

451 millioner i offentlig tilskudd

De offentlige tilskuddene for bedrifter med tilhørighet på Svalbard utgjorde i 2008 451 millioner kroner. De største tilskuddene finner vi innenfor offentlig administrasjon, forsvar og trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning.

Offentlige tilskudd:

Mottatte bevilgninger til drift og investering fra staten, Longyearbyen lokalstyre, Svalbard samfunnsdrift eller offentlige organer som for eksempel Innovasjon Norge.

Flest årsverk i bergverksdrift og utvinning

Det ble utført drøyt 1 600 årsverk ved bedriftene på Svalbard i 2008. Sammenlignet med tallene i magasinartikkelen publisert i 2007 , basert på data innhentet av Longyearbyen lokalstyre til den årlige Bedriftsundersøkelsen på Svalbard, gir dette en nedgang i årsverk på 1,5 prosent. Næringen bergverksdrift og utvinning sto for over 27 prosent av totalt utførte årsverk i 2008. Overnatting og serveringsvirksomhet sto for drøyt 12 prosent, mens bygge- og anleggsvirksomhet lå like bak med om lag 11 prosent av totalen.

Gjennomsnittlige lønnskostnader per årsverk var rett i underkant av 660 000kroner.

Antall sysselsatte gjennom året 2008, fordelt etter kjønn og type stilling. Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund

Omsetning i overnattings- og serveringsvirksomhet på Svalbard, fordelt etter kilde. 2008

Flest bedrifter innenfor varehandel, reparasjon av motorvogner

De 26 bedriftene som er registrert innenfor næringsområdet varehandel og reparasjon av motorvogner, utgjør i underkant av 15 prosent av de 175 bedriftene som er registrert i næringsundersøkelsen. Forretningsmessig tjenesteyting hadde 22 bedrifter innenfor sitt næringsområde. Det utgjør nærmere 13 prosent av totalt antall bedrifter. Næringsområdet drift av fast eiendom hadde 20 bedrifter, en andel på godt og vel 11 prosent.

Betydelig andel sesongansatte

Svalbard hadde totalt 1 318 sysselsatte i faste heltidsstillinger i 2008. Blant disse var drøyt 71 prosent menn. Antallet faste deltidsstillinger var på 211. I denne gruppen var kvinneandelen størst med i underkant av 64 prosent.

Det var nesten 600 sesongansatte på Svalbard i 2008, vel 28 prosent av den samlede arbeidsstokken på 2 126 personer. Arbeidsstokken utvides betraktelig på grunn av sesongsvingningene for turisme. Den norske bosetningen på Svalbard var på 1 821 personer i 2008

Flest investeringer i bergverksdrift og utvinning

Det ble investert for drøyt 317 millioner kroner på Svalbard i 2008. Bergverksdrift og utvinning hadde naturlig nok de største investeringene, rett oppunder 117 millioner.

Undervisning med flest årsverk i offentlig sektor

Det er registrert flest bedrifter innenfor kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter i 2008, men de 16 bedriftene som tilbyr disse tjenestene har få sysselsatte, kun 29 årsverk. Drøyt 143 årsverk er registrert i virksomhet innenfor undervisning, mens helse- og sosialtjenester står for i underkant av 69 årsverk.

Mange årsverk knyttet til reiseliv

Overnattings- og serveringsvirksomhet sysselsatte nesten 200 årsverk, og er med det den næringen med flest antall årsverk, etter bergverksdrift og utvinning. Overnattings- og serveringsvirksomhet hadde i 2008 en omsetning på drøyt 210 millioner kroner, 3,8 prosent av den totale omsetningen på Svalbard. Størst andel av omsetning i overnattings- og serveringsvirksomhet kom fra salg til tilreisende som er på Svalbard og kommer fra fastlandet eller utlandet. Dette utgjør 41 prosent av omsetningen i næringen. Bare 12 prosent av omsetningen kom fra salg til lokalbefolkningen. Ellers utgjør salg til andre virksomheter på Svalbard og salg av reiselivsprodukter til fastlandet/utlandet, både til bedrifter og private personer, omtrent like stor andel av totalomsetningen i næringen.

Næringsstatistikken for Svalbard omfatter bosetningen i Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund. Den russiske bosetningen i Barentsburg er ikke medregnet.

Næringsgrupperingen er i samsvar med norsk Standard for næringsgruppering (SN 2007) som bygger på EUs næringsstandard NACE Rev. 2 og FNs næringsstandard ISIC Rev. 3.

Statistisk sentralbyrå har fra og med statistikkåret 2008 overtatt datafangsten for næringsstatistikk på Svalbard. Næringsstatistikken skal være et redskap for å følge utviklingen på Svalbard både for myndighetene og innbyggerne. Det lokale statistikkbehovet er viktig for å følge utviklingen i lokalsamfunnet, men behovet for sammenligningsmulighet med fastlandet krever at man harmoniserer datafangsten med næringsstatistikk som innhentes på fastlandet. Ved hjelp av felles registerbaserte opplysninger, innsamlingsmåte, organisering og kvalitetssikring av data vil næringsstatistikk på Svalbard følge samme prinsipper som annen offisiell statistikk på fastlandet.

Det vil fortsatt være samarbeid mellom lokale myndigheter på Svalbard og Statistisk sentralbyrå for utvikling av næringsstatistikk for Svalbard.

Tabeller: