Får du DAB-radio til jul?

Publisert:

Importen av radioer i førjulsmånedene har økt med nesten 90 prosent fra samme tid i fjor. Mange av de drøyt 350 000 apparatene er DAB-radioer.

DAB-radio

2017 har vært året da FM-senderne rundt i landet er blitt slukket i tur og orden. Senderen i Nordland var den første til å takke for seg 11. januar, mens siste rest av FM forsvant 13. desember da det også var slutt i Troms og Finnmark.

Nå må man altså ha DAB-radio for å lytte til blant annet NRK, og dette gjenspeiler seg i statistikken over importerte varer.

Radioimporten nesten doblet

I oktober og november i år ble det innført i alt 353 000 radioapparater, ifølge den månedlige statistikken Utenrikshandel med varer. I fjor ble det importert 187 000 radioer i de samme to førjulsmånedene.

– Økningen fra 2016 er på 89 prosent. De fleste av radioene som er importert i år, er DAB-radioer, forteller førstekonsulent Kjersti Fjærtoft Fossanger i Statistisk sentralbyrå.

Hun legger til at importøkningen kan spores enda et år tilbake i tid. I oktober og november 2015 ble det til sammen importert 118 000 radioapparater.

– Den samlede verdien på de drøyt 350 000 radioapparatene som ble importert før jul i år, er på nærmere 173 millioner kroner. Verdiøkningen fra året før er på i overkant av 65 prosent, opplyser Fjærtoft Fossanger.

Mobiltelefoner ser derimot ut til å være noe mindre populært i år enn i fjor. I oktober og november ble det til sammen importert 471 000 mobiltelefoner mot 580 000 i de samme månedene i fjor. Det er et fall på nesten 19 prosent. Importen av mobiltelefoner i førjulsmånedene falt også fra 2015 til 2016.

Dobbelt så mange snøbrett

I fjellet har snøen allerede ligget en stund, men også mange steder i lavlandet har fått et tynt dekke av hvitt nå før jul. Da blir det kanskje mulig å bruke skiene for dem som får det til jul.

– I alt ble det importert rett i overkant av 161 000 par alpin-, telemark- og langrennsski i oktober og november. Det er en liten økning fra fjoråret, påpeker Fjærtoft Fossanger.

Hun legger til at tallet på importerte snøbrett derimot er mer enn doblet fra 8 000 til 22 000 stykk.

Litt færre juletrær

Juletrær gis sjelden som gave, men er likevel en nærmest uunnværlig del av høytiden. Vanligvis begynner importen av juletrærne i november, men i år ble innført rundt 60 stykk allerede i oktober. Importen i november falt med litt over 8 000 trær til 110 000 sammenlignet med året før.

Når det gjelder julepynt, så ble det i oktober og november i år importert om lag 1 768 tonn. Det er litt mer enn i fjor da vi førte inn 1 718 tonn.

Sjokolade for over 100 millioner

Men julen dreier seg ikke bare om pakker og pynt. Det er også tid for å kose seg litt ekstra, og tradisjonelt har klementiner og appelsiner stått høyt i kurs i adventstiden.

– I år falt november-importen for begge sitrusfruktene ørlite, men det ble likevel importert 6 520 tonn klementiner og 1 471 tonn appelsiner. Til gjengjeld økte importen av både klementiner og appelsiner i oktober i år sammenlignet med samme måned i fjor, påpeker Fjærtoft Fossanger.

Marsipan og sjokolade hører også julen til, og i oktober ble det importert hele 1 035 tonn sjokoladeplater- og stenger – en økning på over 30 prosent fra samme måned året før.

– Verdien på sjokolade-importen i oktober ligger på drøyt 60 millioner kroner. I november ble det innført 788 tonn verdt like over 48 millioner. Dermed har vi importert sjokolade for over 100 millioner før jul, sier Kjersti Fjærtoft Fossanger.

Julemarsipanen er ikke glemt. Til sammen i oktober og november ble det importert over 950 tonn mandler uten skall, noe som er en økning på snaut 25 prosent. I tillegg ble det innført 9,5 tonn mandler med skall.

Kontakt