[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 18, 1998

Kostnadsindeks for lastebiltransport, mars 1998:

Små endringer i kostnadsindeksene


Lastebilkostnadsindeksene viser små endringer for alle kjøretøygruppene fra februar til mars 1998. Totalkostnadsindeksene gikk ned med 0,05 prosent i gjennomsnitt for alle gruppene. Størst nedgang viser totalkostnadsindeksen for tømmertransport med en reduksjon på 0,10 prosent. Totalkostnadsindeksen for tanktransport med henger var den eneste totalindeksen som økte fra februar til mars.
Prisnedgang på diesel er hovedårsaken til reduserte totalkostnadsindekser for ni av ti kjøretøygrupper. Drivstoffindeksen viser en nedgang fra februar til mars på 0,47 prosent. Denne delindeksen har en høy vektandel i alle kjøretøygruppene. Størst betydning har den innenfor tømmertransport, og det er hovedgrunnen til at totalindeksen for denne kjøretøygruppen går mest ned. Samlet har drivstoffindeksen falt med 1,16 prosent fra januar til mars.

Administrasjonskostnadsindeksen er redusert for alle kjøretøygruppene fra februar til mars, i gjennomsnitt med 0,91 prosent. Tilsvarende tall fra januar til februar var på 0,01 prosent. Denne delindeksen har hatt størst reduksjon innenfor tømmertransport. Fra februar til mars gikk den her ned med 1 prosent. Administrasjonskostnader utgjør en relativt liten del av de samlede kostnader innenfor tømmertransport. En endring på 1 prosent i administrasjonskostnadsindeksen påvirker derfor i liten grad totalkostnadsindeksen for denne gruppen. Nedgangen i begge perioder kan for alle gruppene forklares med reduserte priser for telekommunikasjonstjenester. Telekommunikasjon er en av flere kostnadskomponenter innenfor administrasjon.

Både reparasjons- og kapitalkostnadsindeksene gikk opp for alle kjøretøygruppene fra februar til mars, i gjennomsnitt med henholdsvis 0,62 og 0,25 prosent. Begge disse delindeksene inngår med relativt stor tyngde i totalkostnadsindeksene. En økning i reparasjonsindeksen på 1,22 prosent for kjøretøygruppen tanktransport med henger, er hovedgrunnen til at denne kjøretøygruppen har en økning i totalkostnadsindeksen fra februar til mars. Reparasjonskostnadsindeksene var konstant for alle gruppene fra januar til februar, mens kapitalkostnadsindeksene gikk gjennomsnittlig ned med 0,52 prosent. Fra januar til mars har dermed kapitalkostnadsindeksen gått ned med 0,32 prosent i gjennomsnitt.

Fra januar til mars gikk forsikringskostnadsindeksen opp for alle kjøretøygruppene, i gjennomsnitt med 3,31 prosent. All økningen fant sted fra januar til februar. For samtlige kjøretøygrupper inngår denne delindeksen med relativt liten vekt i totalkostnadsindeksen. De øvrige kostnadskomponentene i totalkostnadsindeksene har ikke hatt prisendringer fra januar til mars.

Tabeller

  • Tabel 01. Totalkostnadsindekser for lastebiltransport. Januar-mars 1998

    Ny statistikk

    Kostnadsindeks for lastebiltransport, mars 1998.
    Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: per.kristian.alnes@ssb.no, tlf. 62 88 55 40.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 18, 1998 [an error occurred while processing this directive]