[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 47, 1996

Ny produksjonsindeks for bygg og anlegg


Statistisk sentralbyrå publiserer for første gang en egen indeks for produksjonsvolumet i bygge- og anleggsnæringen. Indeksen går tilbake til 1.kvartal 1995.

Det utarbeides flere delindekser for byggevirksomhet. I tillegg til et skille mellom nybygg og rehabilitering av bygg, deles nybyggindeksen igjen inn i boligbygging og bygging av andre typer bygg.

Delindeksene for nybygg beregnes månedlig, både ujustert og sesongjustert. Disse indeksene baserer seg på opplysninger om månedlig igangsatt bruksareal som registreres i Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB). Registeret eies av Miljøverndepartementet, mens det faglige ansvaret er ivaretatt av Statens kartverk. Igangsettingstallene konverteres til utførte eller produserte kvadratmeter hver måned, og vektes med kvadratmeterpriser for de ulike bygningstypene.

Delindeksene for anleggsvirksomhet og rehabilitering av bygg, bygger på opplysninger om sysselsatte i ulike typer virksomhet fra bedriftene i næringen. Utvalget består av om lag 1 600 enheter, der de 500 største bedriftene totaltelles. Bedriftene i utvalget dekker om lag 55 prosent av omsetningen i næringen. Det hentes også tall fra kommuner og statsetater. Disse delindeksene utarbeides kvartalsvis.

Vektene i beregningen av totalindeksen bygger på estimater for totalt antall sysselsatte i ulike prosjekter i kvartalet. I 2. kvartal 1996 var vekten for nybygg 35 prosent, rehabilitering av bygg 35 prosent og anlegg 30 prosent.

Produksjonsindeksen for bygg og anlegg er en av de nye statistikkene Norge er forpliktet til å utarbeide gjennom EØS-avtalen.

Ny statistikk

Produksjonsindeks, bygg og anlegg, 2. kv. 1996.
Statistikken vil bli utgitt hvert kvartal i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo 8-9 uker etter utgangen av kvartalet. Mer informasjon: Randi Jule, tlf. 62 88 54 64, e-post: jul@ssb.no eller Peder Næs, tlf. 62 88 54 02, e-post: pns@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 47, 1996