[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 47, 1996

Økt etterspørsel for plattformindustrien


Ordretilgangen til plattformbransjen gikk kraftig opp i 3. kvartal. Årsaken er store enkeltordrer.

Utviklingen de siste årene i plattformbransjen har vært preget av store svingninger. Etter en sesongkorrigert nedgang i 2. kvartal på vel 46 prosent, økte etterspørselen i 3. kvartal med hele 113 prosent. Store enkeltordrer er årsaken til økningen. Også transportmiddelindustrien og spesielt skipsbyggingsbransjen merker økt etterspørsel. Ordretilgangen for transportmiddelindustrien økte om lag 30 prosent i 3. kvartal, etter en nedgang på vel 15 prosent i forrige kvartal.

I maskinindustrien gikk ordretilgangen i 3. kvartal ned med 34 prosent. Dette må sees i forhold til en kraftig økning i etterspørselen forrige kvartal. Etterspørselen er nå nede på et mer normalt, men likevel høyt nivå. I metallindustrien gikk etterspørselen ned med vel 8 prosent. Bak dette ligger en noe svakere markedssituasjon for produksjon av jern og stål. Svake internasjonale markeder og lave priser for aluminiumindustrien trakk i samme retning.

Korreksjon av ordrestatistikken 1. og 2. kvartal
På grunn av revidert informasjon fra oppgavegiverne er ordretallene for
1. og 2. kvartal 1996 korrigert. Størst endring i ordretilgangen er det i næringen produksjon av ikke-jernholdige metaller og halvfabrikata. For de andre næringene er det bare mindre endringer. I publiseringen av ordrestatistikken vil slike korreksjoner også forekomme i framtiden. Aktuelle tall må derfor oppfattes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter en - to kvartaler.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås ordrestatistikk for utvalgte industrinæringer innhentes fra om lag 500 bedrifter. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordrer som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet - begge målt i gjeldende priser for kvartalet. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 90. Det pågår for tiden et større revisjonsarbeid på dette statistikkområdet.

Ny statistikk

Ordrestatistikk. Industri, 3. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Jan-Erik Tvedt, tlf. 21 09 47 46, e-post: jet@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 47, 1996