[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 44, 1996

FoU-bedrifter mest lønnsomme


FoU-bedrifter er gjennomgående større og har høyere verdiskaping enn bedrifter uten FoU, viser en kobling mellom forrige FoU-undersøkelse (1993) og industristatistikken. Dette gjaldt for de fleste næringer og størrelsesgrupper. Totalt hadde enheter med FoU i gjennomsnitt 239 sysselsatte i 1993, mens enheter uten FoU i undersøkelsen hadde 167 sysselsatte.

For enheter med FoU var gjennomsnittlig bearbeidingsverdi per sysselsatt 437 000 kroner mot 324 000 kroner for enheter uten FoU. Bearbeidingsverdi definert i industristatistikken ligger forholdsvis nær opp til foretakets driftsresultat før ordinære avskrivninger. Bearbeidingsverdi for enheter med FoU var høyere enn for enheter uten FoU for alle størrelsesgrupper, men mest markert for de største enhetene.

I de fleste næringer var eksportandelen høyere for enheter med FoU enn for enheter uten FoU. I gjennomsnitt for alle næringer hadde FoU-enheter en eksportandel på 52 prosent mot
18 prosent for enheter uten FoU. Det var imidlertid betydelige forskjeller mellom næringene.

Kilde

Mer detaljerte resultater fra undersøkelsen er gitt i Rapport 96/14: Forsknings- og utviklingsvirksomhet i norsk industri 1993 av Ole Skorge, Frank Foyn og Geir Fren gen.

Ukens statistikk nr. 44, 1996