[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 39, 1996

Bankene fortsetter å ta markedsandeler


Utlån til publikum fra finansinstitusjonene fortsetter å øke. I 2. kvartal 1996 økte utlånene med 16 milliarder til 866 milliarder kroner, og det er bankene som står for hele utlånsveksten. Bankenes utlån til publikum var på 550 milliarder ved utgangen av 2. kvartal, en økning på 20 milliarder fra 1.kvartal. Bankene tar stadig større markedsandeler på bekostning av statlige låneinstitutter, finansieringsforetak og forsikringsselskaper.



Bankene har den største andelen av utlånene med 64 prosent pr. 2. kvartal 1996. Ved utgangen av 1. kvartal hadde bankene en markedsandel på 62prosent. Ser vi på utviklingen det siste året, har bankene økt sine markedsandeler med 4 prosentpoeng mens de andre finansinstitusjonene har redusert sin andel med 1 - 2 prosentpoeng. Publikum lånte 172 milliarder fra de statlige låneinstituttene i 2. kvartal, en reduksjon på 4 milliarder sammenlignet med 2. kvartal 1995.

Mindre differanse i rentenivået
I 2.kvartal falt den gjennomsnittlige utlånsrenten i banker og kredittforetak med 0,3 prosentpoeng. Den er nå 7,1prosent i forretningsbanker og 7,2prosent i sparebanker. I kredittforetakene ligger utlånsrenten på 7,0 prosent. I de statlige låneinstituttene og livsforsikringsselskapene falt renten med 0,2 prosentpoeng, til henholdsvis 5,8 og 6,1 prosent. Rentedifferansen mellom de statlige låneinstituttene og de andre finansinstitusjonene blir stadig mindre. Fra 2. kvartal 1995 har den gjennomsnittlige utlånsrenten i banker, kredittforetak og livsforsikringsselskaper falt med mellom 0,7 og 1,0 prosentpoeng, mens utlånsrenten i de statlige låneinstituttene har falt med 0,5 prosentpoeng.

Total forvaltningskapital i finansinstitusjoner utgjorde ved utgangen av 2. kvartal 1996 om lag 1690 milliarder kroner, en økning på 25 milliarder fra 1. kvartal. Bankene har hatt en stabil andel på ca. 50 prosent av denne forvaltningskapitalen. Utlån til publikum fra finansinstitusjonene utgjorde om lag 50 prosent av den samlede forvaltningskapitalen i finansinstitusjonene. Statlige låneinstitutter er den gruppen som har størst andel av utlån til publikum i forhold til sin forvaltningskapital. Deres utlånsportefølje utgjorde hele 88 prosent av forvaltningskapitalen ved utgangen av 2.kvartal 1996. Bankenes utlån til publikum utgjorde 66 prosent, finansieringsforetakenes 64 prosent, og forsikringsselskapenes utlån 17 prosent av deres forvaltningskapital.

Om statistikken
SSB har fra og med 1. kvartal 1996 gått over til å presentere kvartalstall for finansinstitusjonene. Det gis balanser etter finansobjekt og resultatregnskap, samt tabeller over utvalgte nøkkeltall for institusjonene.

Endringen i publiseringsform og hyppighet har bakgrunn i at Norges Bank fra 1. januar 1996 tok over arbeidet med innhenting av detaljerte regnskapstall for private og offentlige banker, kredittforetak og finansieringsselskaper. Samtidig overtok Norges Bank bearbeiding og publisering av den mest detaljerte måneds- og kvartalsstatistikken. I forbindelse med overgang til nye regnskapsforskrifter som følge av EØS-avtalen, rapporterer nå samtlige banker, kredittforetak og finansieringsselskaper etter samme standard fra
1. januar 1996.

Forsikringsstatistikken bearbeides og publiseres av SSB, og inntil videre går den derfor uendret, dvs. med samme detaljgrad og med samme spesifikasjoner av balanseposter. Forsikringstabellene er imidlertid supplert med utvalgte resultattall og nøkkeltall i tråd med presentasjonen av de andre institusjonene.

I den offisielle kvartalsstatistikken er grupperingen av finansinstitusjonene basert på EUs standard for næringsgruppering NACE. Statlige låneinstitutter grupperes i NACE sammen med finansieringsforetak. I kvartalsstatistikken er det imidlertid gitt separate tall for de statlige låneinstituttene med bakgrunn i deres sterke posisjon på lånemarkedet. Nærmere omtale av den nye næringsstandarden og finansinstitusjonene er gitt i Bank- og kredittstatistikk. Aktuelle tall nr. 7/96 «Prinsipper og definsjoner i kredittmarkedsstatistikken».

[Figur 7]

Figur 7: Finansinstitusjoner. Gjennomsnittlig rente på utlån. Prosent p.a.


[Figur 8]

Figur 8: Finansinstitusjoner. Utlån til publikum. 2. kv. 1996. Prosent


Ny statistikk

Finansinstitusjoner, 2. kv. 1996.
Statistikken publiseres hvert kvartal i Ukens statistikk og Bank- og kredittstatistikk. Mer informasjon: Gudrun Haraldsdottir, tlf. 21 09 45 12, e-post: guh@ssb.no eller Britt Justad, tlf. 21 09 45 10, e-post: anj@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 39, 1996