[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.35. 1996

Finansinstitusjoner 1. kvartal 1996

Ny kvartalspublisering og ny kvartalspublikasjon

Fra og med 1. kvartal 1996 har Statistisk sentralbyrå gått over til å publisere kvartalstall for finansinstitusjonene. Det gis tall for balanser og resultatregnskap, samt tabeller over utvalgte nøkkeltall for institusjonene. Tallene presenteres i Ukens statistikk og mer detaljert i en egen kvartalspublikasjon i serien Bank- og kredittstatistikk. Aktuelle tall.

Endringen i publiseringsform og hyppighet har bakgrunn i at Norges Bank fra 1. januar 1996 tok over arbeidet med innhenting av detaljerte regn-
skapstall for private og offentlige banker, kredittforetak og finansieringsselskaper. Samtidig overtok Norges Bank bearbeiding og publisering av den mest detaljerte måneds- og kvartalsstatistikken. I forbindelse med overgang til nye regnskapsforskrifter som følge av EØS-avtalen, rapporterer nå samtlige banker, kredittforetak og finansieringsselskaper etter samme standard fra 1. janaur 1996.

Forsikringsstatistikken bearbeides og publiseres av Statistisk sentralbyrå, og inntil videre går den derfor uendret, dvs. med samme detaljgrad og spesifikasjoner av balanseposter. Forsikringstabellene er imidlertid supplert med utvalgte resultattall og nøkkeltall i tråd med presentasjonen av de andre institusjonene.

Den nye offisielle kvartalsstatistikken gir tall for følgende grupper av finansinstitusjoner:

Norges Bank

Banker (forretningsbanker inkl. Postbanken og sparebanker)

Statlige låneinstitutter

Finansieringsforetak (finansierings-selskaper og kredittforetak)

Livsforsikring

Skadeforsikring

Grupperingen av finansinstitusjoner er basert på EUs nye standard for næringsgruppering NACE. I den nye næringsgrupperingen er det entydig sammenheng mellom institusjonell sektor og næring for alle finansnæringene. Statlige låneinstitutter grupperes i NACE sammen med finansieringsforetak. I kvartalsstatistikken er det imidlertid gitt separate tall for de statlige låneinstituttene med bakgrunn i deres sterke posisjon på lånemarkedet. Nærmere omtale av den nye næringsstandarden og finansinstitusjonene er gitt i Bank- og kredittstatistikk. Aktuelle tall nr. 7/96 «Prinsipper og definisjoner i kredittmarkedsstatistikken».

Bankenes andel av utlån øker
Total forvaltningskapital i finansinstitusjoner utgjorde ved utgangen av 1. kvartal 1996 nær 1 700 milliarder kroner. Figuren viser at bankene hadde 50 prosent av denne forvaltningskapitalen. Utlån til publikum fra finansinstitusjonene utgjorde 851 milliarder kroner, dvs. 50 prosent av den samlede forvaltningskapitalen. Statlige låneinstitutter er den gruppen som har størst andel av utlån (til publikum) i forhold til sin forvaltningskapital. Deres utlånsportefølje utgjorde hele 86 prosent av forvaltningskapitalen ved utgangen av 1. kvartal 1996. Bankenes og finansieringesforetakenes utlån til publikum utgjorde i begge tilfeller 64 prosent og forsikringsselskapenes utlån 17 prosent av deres forvaltningskapital.

Av figuren ser vi at bankene har den største andelen av utlån til publikum med 62 prosent per 1. kvartal 1996. Bankenes andel har økt noe i perioden idet den ved utgangen av 4. kvartal 1995 var på noe under 59 prosent. Finansieringsforetakenes andel har vært stabil, mens både de statlige låneinstituttene og forsikringsselskapene har redusert sin andel av utlån til publikum med mellom 1 og 2 prosent.

[Figur 9]

Figur 9: Forvaltningskapital, finansinstitusjoner. 1. kvartal 1996


[Figur 10]

Figur 10: Utlån til publikum fra finansinsti-tusjoner. 1. kvartal 1996


Ny statistikk

Finansinstitusjoner. Kvartalsstatistikk, 1. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i serien Bank- og kredittstatistikk. Aktuelle tall. Mer informasjon: Gudrun Haraldsdottir,
tlf. 21 09 45 12, e-post: guh@ssb.no.

Ukens statistikk nr.35. 1996