[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 30-31, 1996

Norden er blitt viktigere


Halvårstallene for Norges samhandel med utlandet viser at de nordiske landene er blitt viktigere handelspartnere for Norge. EU og resten av Europa viser en noe lavere prosentvis vekst i samhandelen, sammenlignet med tall for 1. halvår i fjor.

For tradisjonelle varer ble importøkningen 1. halvår i år på 4,8 prosent i forhold til samme tid i fjor. Importen fra de nordiske landene økte i samme tidsrom med dobbelt så mye, 10,2 prosent. Dermed kom over 29 prosent av importen til Norge i januar til juni i år fra våre nordiske naboland. For
hele EU er andelen 72,4 prosent.

Importøkningen for hvert enkelt nordisk land ligger godt over gjennomsnittet, med unntak av Finland hvor importen sank så vidt. Eksportveksten til Danmark, Finland og Island er stor, men for Sverige lå den noe under gjennomsnittet for tradisjonelle varer i alt.

Den synkende andelen for norsk eksport av tradisjonelle varer til EU synes å bli kompensert noe av en økning i eksporten til Asia og Nord-Amerika. Veksten mot Asia skyldes økning mot flere land, men da særlig til Thailand, Hongkong og Kina, med mellom 40 og 35 prosent.

[Figur 3]

Figur 3: Prosentvis endring i samhandelen. Januar-juni, 1995-1996


Mer informasjon: Hans Kristian Østereng, tlf. 21 09 47 13, e-post: hko@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 30-31, 1996