[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 18, 1996

Revisjoner i næringssammensetningen for 1993

De endelige nasjonalregnskapstallene for 1993 er utarbeidet ved hjelp av det årlige nasjonalregnskapssystemet, mens de tidligere publiserte tallene var utarbeidet ved hjelp av kvartalsregnskapssystemet. Det betyr at ny og mer detaljert informasjon om de ulike næringene og anvendelseskomponentene er innarbeidet. Det har medført at veksten i bruttonasjonalproduktet for 1993, regnet i faste priser, er revidert opp fra 2,1 til 2,8 prosent.

Den nye næringsinformasjonen viser sterkere volumvekst i offentlig forvaltning og primærnæringene, som begge har fått oppjustert sitt bidrag til BNP med om lag 1,7 milliarder 1992-kroner. Også privat tjenesteyting viser sterkere volumvekst enn tidligere antatt. For enkeltnæringer er revisjonene til dels betydelige, men revisjonene går delvis mot hverandre slik at veksten samlet for privat tjenesteyting bare er revidert fra 1,9 til 2,3 prosent.

For industri og bergverk er revisjonene ubetydelige, mens oljevirksomhet og utenriks sjøfart er justert ned med om lag 2,5 milliarder 1992-kroner. Tre firedeler av revisjonen i BNP i faste priser kan forklares med endringer i korreksjonspostene, hovedsakelig indirekte målte bank- og finanstjenester og statistiske avvik.

Veksten i innenlandsk anvendelse er justert opp med 0,5 prosentpoeng. De nye nasjonalregnskapstallene viser at konsumet i offentlig forvaltning vokste med 2,3 prosent, en oppjustering på 1,3 prosentenheter. Årsaken til oppjusteringen er at de tidligere tallene overvurderte prisindeksen for offentlig konsum. Veksten i husholdningenes konsum på 2,3 prosent er uendret fra tidligere anslag.

De samlede investeringer i fast realkapital er justert opp fra en vekst på 1,5 prosent til en vekst på 4,3 prosent. Over to tredeler av revisjonen kan forklares ved at investeringene i utenriks sjøfart har økt. Investeringsøkningen i utenriks sjøfart ble motsvart av en tilsvarende nedgang i lagerinvesteringene.

De nye tallene for import og eksport er lite endret i løpende priser. Imidlertid har ny prisinformasjon medført at spesielt eksporten, regnet i faste priser, er oppjustert med bortimot 3,5 milliarder kroner.

Om statistikken
Statistisk sentralbyrå gjennomfører for tiden en omfattende hovedrevisjon av nasjonalregnskapet. De første resultatene, som omfattet årene 1988-1992, ble publisert i Ukens statistikk nr. 27/95 (ekstranummer). I det samme nummeret ble det også gitt en nærmere beskrivelse og analyse av revisjonene. Senere er det publisert reviderte foreløpige tall for 1993 og 1994 (Ukens statistikk nr. 36/95), og tall for 1995 (Ukens statistikk nr. 6/96).

I dette nummeret presenteres endelige realregnskapstall for året 1993 og nye foreløpige års- og kvartalstall for 1994 og 1995. Disse tallene bygger på et mer omfattende datagrunnlag enn tidligere publiserte tall. Det er også foretatt enkelte korreksjoner av vekstratene for pris og volum for årene 1989-1992 i forhold til tall som tidligere er publisert. Tallene i løpende priser for disse årene er ikke endret.

I Ukens statistikk nr. 19/96 vil det bli publisert nye tall fra det institusjonelle sektorregnskapet. Mer fullstendige tall fra det reviderte nasjonalregnskapet vil bli publisert i NOS-publikasjoner senere i år.

Ukens statistikk nr. 18, 1996