[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 17, 1996

Bosettingstidspunkt viktig for om flyktninger får arbeid


Det er mindre arbeidsledighet blant flyktninger som kom til Norge mot slutten av 1980-tallet enn blant dem som kom hit senere. Tidspunktet for når de bosatte seg i Norge, forklarer mer om deres stilling på arbeidsmarkedet enn antall år de har bodd her. Det viser en ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Førstekonsulent Svein Blom har studert årskullene med flyktninger bosatt i Norge i tiden 1987 til 1992 . Undersøkelsen viser at flyktninger som ble bosatt i 1987, har hatt større suksess på arbeidsmarkedet enn de som ble bosatt senere. Offisielle arbeidsledighetstall viser at arbeidsledigheten i Norge økte jevnt i perioden som omfattes av undersøkelsen (t.o.m. 1993). De tidligste kullene har fortsatt å profittere på at de gjorde sin entré på arbeidsmarkedet på et tidspunkt som var gunstig. Den senere tids konjunkturoppgang vil ventelig komme nybosatte flyktningkull til gode.

Vel halvparten av flyktningene i de to tidligste kullene er registrert som mottakere av sosialhjelp året etter at de ble bosatt. Tilsvarende andel i senere kull er om lag 60 prosent . Klientandelen minker jo lenger flyktningene har bodd her.

Kilde

Inn i samfunnet ? Flyktningkull i arbeid, utdanning og på sosialhjelp. (Rapport 96/5).Mer informasjon: Svein Blom, tlf. 21 09 48 72.

Ukens statistikk nr. 17, 1996