[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 10, 1996

Stor økning i kommunale gebyrer


De samlede kommunale gebyrer knyttet til egen bolig økte i overkant av 6 prosent fra januar i fjor til januar i år. En av årsakene til prisstigningen er enkelte kommuners nyinvesteringer, samt at den enkelte innbygger i større grad selv må dekke kostnader tilknyttet vann og avløp.

For sjette år på rad var økningen i prisen på vann, avløp, renovasjon og feiing betydelig sterkere enn konsumprisindeksen. Mens økningen i de samlede gebyrer var på drøyt 6 prosent fra i fjor til i år, var til sammenligning årsveksten i konsumprisindeksen på 2,4 prosent i 1995.

Både vann- og avløpsgebyrer skal ifølge Miljøverndepartementets forskrifter ikke overstige kommunens nødvendige kostnader på vann- og avløpssektoren. Kommunen kan ikke subsidiere andre kommunale oppgaver gjennom disse gebyrene, men kan fullt ut ta seg betalt for det tjenesten koster. Nyinvesteringer i sektoren de siste årene har derfor gitt store utslag i prisen for den enkelte kommune. Det lave rentenivået den senere tid har derimot i liten grad påvirket prisingen av de kommunale tjenester tilknyttet bolig.

Høyere avløpsgebyr
Gebyrene for avløp økte sterkest siste året med 7,9 prosent. Nord-Norge hadde det største prishoppet med 14,4 prosent. Årsaken til prisstigningen var nyinvesteringer, og for enkelte kommuner overgang til priser basert på nær 100 prosent dekning av kostnader. Det vil si at kommunens innbyggere ikke lenger får subsidiert vann og avløp over skatteseddelen.

For hele landet har økningen i gebyrer for avløp vært i overkant av 60 prosent fra 1990 til i dag. Nord-Norge har hatt den største økningen, der prisen på denne tjenesten nesten er blitt fordoblet fra 1990. Til sammenligning økte konsumprisindeksen med 14,9 prosent i samme periode.

Friskt vann i springen kostet i gjennomsnitt 5,1 prosent mer i år enn i fjor. Husholdningene på Østlandet hadde en mer moderat prisstigning på 3,9 prosent.

Renovasjon dyrere
Prisstigningen for renovasjon var i gjennomsnitt 6,9 prosent, mens feiing økte med 3,8 prosent i 1995. Også her var det Nord-Norge som hadde sterkest stigning med 7,3 prosent fra januar 1995 til januar 1996. I Trøndelag ble det målt en svak prisnedgang på 0,9 prosent for feiing blant utvalgskommunene. Resultatet preges av sterk prisreduksjon i en enkelt kommune, mens de øvrige utvalgskommunene i landsdelen hadde små eller ingen endringer i gebyrene.

Om undersøkelsen
Statistisk sentralbyrås undersøkelse omfatter de 100 mest folkerike kommunene i landet i tillegg til 22 mindre kommuner. Undersøkelsen dekker tre firedeler av landets befolkning.


Ny statistikk

Kommunale gebyrer, teknisk, januar 1996.
Statistikken utgis i Ukens statistikk hvert år og når det oppstår endringer av betydning. Mer informasjon: Geir Ormseth, tlf. 21 09 47 22 og Morten Sundell, tlf. 21 09 47 30.

Tabeller


Ukens statistikk nr. 10, 1996