[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 3, 1996

Ny bok fra SSB:

1980-tallets vinnere og tapere


Middelaldrende par og par med barn var de økonomiske vinnerne på 1980-tallet. Det var de som tjente mest på den økte yrkesaktiviteten blant kvinner.

Inntekten fratrukket gjeldsrenter ble imidlertid mer ulikt fordelt blant barnefamiliene og da særlig blant småbarnsfamiliene.

Inntekten utviklet seg svakest i
yngre husholdninger. Det henger bl.a. sammen med økt arbeidsledighet, samt at flere unge valgte å ta utdanning i stedet for å gå ut i yrkeslivet. Inntekt fratrukket gjeldsrenter gikk ned i yngre husholdninger, da inntektsveksten ikke holdt tritt med veksten i gjeldsrenter.

Større andel kvinner hovedinntektstaker
I løpet av 1980-årene økte andelen av husholdninger der kvinnen er hovedinntektstaker, fra 30 prosent i 1982 til 36 prosent i 1991. Årsaken er en positiv inntektsutvikling for kvinner på 1980-tallet. En annen årsak er at flere kvinner er blitt enslige forsørgere.

Dette er noen få av konklusjonene fra en ny bok utgitt av Statistisk sentralbyrå. Boken heter Husholdningenes økonomi og har undertittelen «1980-tallet: Fra vekst til innstramming». Husholdningenes økonomi viser hvordan inntekt, formue, forbruk og økonomisk ulikhet utviklet seg fra 1980 til begynnelsen av 1990-tallet for forskjellige grupper av husholdninger.

Mer informasjon: Arne S. Andersen, tlf. 21 09 46 71.

Ukens statistikk nr. 3, 1996