13606_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/kriminal_statres/aar
13606
Sterk utgiftsvekst i kriminalomsorgen
statistikk
2008-12-22T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet
no
kriminal_statres, Kriminalomsorgen - StatRes (opphørt), statlig ressursbruk, aktiviteter og resultater,totale utgifter, egenproduksjon, avtalte årsverk, fengsler, friomsorgskontor, straffegjennomføring, fengselsbelegg, fullføringsprosentKriminalitet og rettsvesen, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Kriminalomsorgen - StatRes (opphørt)2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sterk utgiftsvekst i kriminalomsorgen

De totale utgiftene til kriminalomsorgen økte med 11 prosent fra 2006 til 2007. Samtidig økte antall årsverk med knapt 5 prosent.

Dette viser den nye regnskapsstatistikken for kriminalomsorgen i StatRes - Statlig ressursbruk og resultater. Utgiftene til kriminalomsorgens egenproduksjon var rundt 2,7 milliarder kroner i 2007, en økning på hele 11 prosent fra 2006. Lønn utgjorde 73 prosent av kostnadene (inkludert pensjonsutgifter) i 2007, mens 27 prosent var knyttet til kjøp av varer og tjenester. Kjøp av varer og tjenester har økt mest de siste to årene.

Sammenlignet med tidligere publiserte tall for politi- og påtale - StatRes, så var veksten i driftsutgiftene større for kriminalomsorgen. Driftsutgiftene for politi og påtale viste en økning på nesten 6 prosent fra 2006 til 2007, og på nesten 12 prosent fra 2005 til 2007. Tilsvarende tall for kriminalomsorgen viser en økning på henholdsvis 11 og 18 prosent.

I beregningene av kriminalomsorgens totale utgifter inkluderes også ikke-regnskapsførte kostnader knyttet til kriminalomsorgens pensjonsforpliktelser. Utgiftene til lønn inkluderer et beløp som SSB har beregnet, og som tilsvarer kriminalomsorgens pensjonsforpliktelser som arbeidsgiver. I StatRes gjøres et slikt tillegg til de regnskapsførte utgiftene for alle virksomheter der regnskapene ikke inkluderer kostnadene ved pensjonsforpliktelsene. Utgiftene til statens pensjonsforpliktelser har økt i takt med lønnsutgiftene, og utgjorde 234 millioner kroner i 2007.

3 800 årsverk i kriminalomsorgen

Statistikk for avtalte årsverk, utenom lange fravær (legemeldt sykefravær og foreldrepermisjoner), viser at det var 3 821 årsverk i kriminalomsorgen i 2007. Det er en økning på nesten 7 prosent fra 2005. Mer enn halvparten av økningen i årsverk fra 2005 til 2007, skyldes økt inntak av aspiranter ved Fengselsskolen. Aspirantene mottar lønn under utdanning og deler av utdanningen består av praksisplass og vikariater i et fengsel.

StatRes - Statlig ressursbruk og resultater

Formålet med StatRes er å vise hvor mye ressurser staten bruker, hva ressursinnsatsen gir av aktiviteter og tjenester i ulike statlige virksomheter og hvilke resultater som følger av ressursinnsatsen. Hensikten er å gi allmennheten og styresmaktene bedre kunnskap om statlig virksomhet.

Kriminalomsorgen i StatRes

Kriminalomsorgen har ansvaret for samfunnets straffegjennomføringsapparat i form av for eksempel fengsels- og samfunnstraff.

Kriminalomsorgen i StatRes er organisatorisk avgrenset til å omfatte Kriminalomsorgens seks regioner med underliggende enheter (herunder fengsler og friomsorgskontorer), Kriminalomsorgens utdanningssenter og Kriminalomsorgens IT-tjeneste.

Indikatorsettet for kriminalomsorgen i StatRes er under utvikling og vil på sikt bli utvidet med flere og mer detaljerte indikatorer. Publiseringen i 2008 inneholder et begrenset antall hovedindikatorer på nasjonalt nivå fra Statistisk sentralbyrås (SSB) statistikk over kostnader og avtalte årsverk, ekskl. lange fravær. Statistikkene over kostnader og avtalte årsverk er nye, og spesielt utviklet av SSB for publisering i StatRes (se mer i Om statistikken).