Sosialt liv og samfunnsengasjement

Kun 2 prosent av oss mangler en nær venn

Publisert:

Åtte av ti nordmenn har en god venn utenom familien. Folk som bor alene eller er utenfor arbeidsmarkedet, har større risiko for å falle gjennom sosialt. Vi nordmenn deltar ivrig i organisasjonslivet, men stadig færre engasjerer seg politisk.

Disse opplysningene kommer frem i en artikkel Tor Morten Normann har skrevet i Samfunnsspeilet. Han har laget en analyse basert på Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelser og tidsbruksundersøkelser samt valgstatistikken.

Flere bor alene

Hver fjerde nordmann over 16 år bor alene. For vel 25 år siden utgjorde de aleneboende bare en åttendedel av befolkningen. De unge flytter tidligere hjemmefra enn før og venter lenger med å stifte familie. Dét viser igjen i statistikken. Aleneboerne er en mangfoldig gruppe når det gjelder kjønn og alder. Blant de eldste kvinnene, de over 66 år, bor halvparten alene, Det samme gjelder bare hver fjerde mann på samme alder. Ser vi på menn i sin beste alder, fra 25-44 år, bor derimot 28 prosent alene. Andelen aleneboende som mangler en nær venn (4 prosent), er høyere enn for den øvrige befolkningen (2 prosent). Aleneboende menn mangler oftere en de kan regne med når det røyner på sammenlignet med aleneboende kvinner.

De som bor alene, tilbringer likevel oftere tid med sine venner sett i forhold til en person som bor sammen med andre. Aleneboende ser derimot ikke så mye til slektningene sine.

Sosialhjelpmottagere mer utsatt

Omtrent én av seks sosialhjelpsmottagere har ikke kontakt med slektninger mer enn én gang i måneden. I denne gruppen er det også 6 prosent som ikke har noen de kan regne med dersom de får store problemer. Blant personer som både bor alene og mottar sosialhjelp, sier hver tiende at de ikke har noen de kan regne med. Også hver tiende aleneboende som er falt utenfor utdannelsessystemet og arbeidsmarkedet, savner en som de kan regne med at stiller opp. I disse to gruppene oppgir også hver sjette på at ingen viser interesse for dem.

Kvinner mest ensomme

Generelt opplever hver femtende nordmann at folk viser liten eller ingen interesse for det han eller hun holder på med. Blant aleneboende menn føler 12 prosent seg oversett slik, mens færre kvinner klager over det samme problemet. Hver fjerde kvinne svarer derimot at hun har vært plaget av ensomhetsfølelse i løpet av de siste 14 dagene. Det samme svarer hver femte mann. Å føle seg ensom er ikke det samme som å ikke ha venner. Seks av ti ensomme mellom 16 og 30 år svarer at de har hat kontakt med venner minst én gang i uken.

Høyt utdannede til organisasjonene

Å være aktiv i en organisasjon gir en god mulighet til å skaffe seg sosial erfaring og ferdigheter. Slikt engasjement kan dermed forebygge vanskeligheter. Omkring halvparten av oss er med i en frivillig organisasjon. Engasjementet fordeler seg jevnt mellom generasjonene. Bare tre av ti med høyere utdannelse står utenfor organisasjonslivet, mens seks av ti med grunnskoleeksamen holder seg borte. Vi er mer aktive i idrettslag i dag enn for 30 år siden, og på den arenaen er det flest menn. Derimot er kvinner mest aktive i fagforeninger. Personer utenfor arbeidsliv og utdannelse er mindre ivrige organisasjonsmedlemmer enn folk flest.

Den partipolitiske aktiviteten er halvert siden 1990. For begge kjønn gjelder at 8 prosent av befolkingen er med i et politisk parti, og under halvparten av dem er aktive medlemmer. Det er de godt voksne, mellom 45 og 66 år, som er mest aktive.

Les hele artikkelen her

Mer informasjon

Kontakt