Endringene i prisene norske produsenter fikk for industrivarene sine medvirket til at produsentprisindeksen (PPI) samlet sett økte med litt over 2 prosent fra januar til februar. Prisene på naturgass og elektrisitet har falt de to siste månedene og bidro til å dempe veksten i PPI også i februar.

Økte priser på raffinerte petroleumsprodukter, metaller, kjemiske råvarer og fisk

Prisene i industrinæringene samlet sett økte med 3,4 prosent i februar. Størst betydning for denne oppgangen hadde økte priser på raffinerte oljeprodukter, ikke-jernholdige metaller og kjemiske råvarer, som økte med henholdsvis 9,4 prosent, 8,5 prosent og 9,7 prosent. Raffinerte petroleumsprodukter og kjemiske råvarer har stor betydning både i det innenlandske markedet og på eksportmarkedet. De ikke-jernholdige metallene har større betydning på eksportmarkedet enn på hjemmemarkedet. Priser på aluminium og nikkel er spesielt viktige for denne næringen. Disse prisene blir i stor grad bestemt av tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet. I de internasjonale markedene viser spotpriser fra London Metal Exchange (LME) at legert aluminium, økte med godt over 11 prosent fra januar til februar, mens prisen på nikkel økte nesten 9 prosent.

Figur 1. Prisindeks, 2015=100

Prisene på raffinerte petroleumsprodukter, metaller, kjemiske råvarer har dessuten hatt relativ sterk vekst gjennom hele 2021 og så langt i år; prisene på raffinerte petroleumsprodukter steg for eksempel med over 60 prosent fra februar i fjor til samme måned i år. Prisutviklingen henger tett sammen med veksten i oljeprisen i den samme perioden.

Innen næringsmiddelindustrien steg prisene på fisk og skalldyr med 4 prosent, og bidro også til at industriprisene samlet sett fikk en oppgang i februar.