Offentlig økonomi

Norsk næringsstruktur og endringer i rammebetingelser

Publisert:

Hvordan og hvor mye påvirkes norske næringer i et langsiktig tidsperspektiv av endringer i viktige rammebetingelser? Økonomisk teori viser at endringene i enkeltnæringer ikke kan analyseres uavhengig av hverandre. Gjennom modellsimuleringer tallfester en ny rapport en rekke slike samspilleffekter. Resultatene anslår hvor feil man kan ta hvis man ser bort fra slike sammenhenger i norsk økonomi, samt hvilke samspilleffekter som er de viktigste.

I rapporten analyserer forskningsleder Erling Holmøy og medforfatter Erling M. Kravik konkret hvordan og hvor mye norske næringer påvirkes i et langsiktig tidsperspektiv av varige endringer i generelle rammebetingelser. Vurderte rammebetingelser er internasjonal rentenivå, det generelle internasjonale prisnivået, olje- og gasspris, kraftpris og offentlig ressursbruk.

Økonomiske sammenhenger

Rapporten presenterer og anvender en metode for hvordan en detaljert økonomisk modell (MSG-modellen) kan anvendes til å identifisere og tallfeste ulike sammenhenger mellom næringene i norsk økonomi. Resultatene er ikke prognoser. Spesielt tallfestes betydningen av at 1) næringene kjøper og selger til hverandre (kryssløpseffekter), 2) næringene konkurrerer om den samme arbeidskraften, og 3) endringene må være forenlige med balanse i utenriksøkonomien. Rapporten demonstrerer at disse forholdene har vesentlig betydning for næringsstrukturen på lang sikt. Det er veletablert innsikt at det er endringer i næringenes relative evne til å konkurrere om felles ressurser som er viktig for hvilke som vokser og nedbygges på lang sikt. Rapportens bidrag ligger i tallfestingen av de mekanismene som ligger bak den teoretiske innsikten.

Konkurranseevne overfor utlandet

I flere beregninger tallfester rapporten i hvilken grad norske bedrifters konkurranseevne overfor utlandet kan tillates å svekkes. Slike beregninger setter på spissen den motsetningen det kan være mellom konkurranseevnen for den enkelte bedrift/næring, og konkurranseevnen for norsk økonomi som helhet. De demonstrerer hvor galt det stort sett vil være å påstå at ”det som er bra for en enkelt norsk bedrift eller næring, er bra for Norge”.

Forenklinger kan være villedende

Den relativt detaljerte modellen som rapporten baserer seg på, er krevende å anvende på en relevant og slagkraftig måte. Men rapporten viser at forenklinger som per forutsetning ser bort fra ulike økonomiske mekanismer, kan lede til svært feilaktige oppfatninger om viktige størrelsesordener i norsk økonomi.

Rapporten er skrevet på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet.

Ler mer i rapporten ” Virkninger på norsk næringsstruktur av endringer i generelle rammebetingelser. Betydningen av generelle likevektseffekter ”.

Kontakt