17992_om_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/veksthus/aar
17992_om
statistikk
2008-05-15T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri
no
true

Veksthus og planteskoler (opphørt)2006

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Veksthus og planteskoler (opphørt)
Emne: Jord, skog, jakt og fiskeri

Ansvarlig seksjon

Seksjon for primærnæringsstatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Jordbruksbedrift: Virksomhet med jordbruksdrift inkludert husdyrhold og hagebruk. Bedriften omfatter alt som blir drevet som en enhet under en ledelse og med felles bruk av produksjonsmidler, og er uavhengig av kommunegrenser.

Veksthus: Rom der en kan gå inn uten å måtte fjerne glass- eller plastdekke. Rom med lavere takhøyde enn dette blir definert som vekstbenker og skal ikke regnes med som veksthus.

Planteskole: Virksomhet med oppal av prydplanter, frukttrær eller bærbusker. Skogplanteskoler er ikke omfattet av tellingen.

Årskvadratmeter: Dersom det ble tatt flere avlinger av samme kultur på samme areal, skal arealet bare regnes med én gang. Dersom samme areal er brukt til flere kulturer, fordeles arealet på kulturene etter antall måneder de ulike kulturene ble dyrket.

Salgsverdi: Salgsverdi omfatter omsatte ferdigvarer produsert i eget veksthus. Salgsverdien omfatter både salg til grossist/detaljist og salg direkte til forbruker av egenprodusert ferdigvare, inklusive dyrking fra innkjøpte småplanter.

Standard klassifikasjoner

Fylke. Oslo og Akershus er slått sammen.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Fylke

Hyppighet og aktualitet

Periodisk

Internasjonal rapportering

Ikke relevant

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Reviderte mikrodata blir langtidslagret elektronisk.

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet med statistikken er å bedre kvaliteten på totalpopulasjonen av jordbruksbedrifter, samt å bedre kvaliteten på jordbrukets totalregnskap.

Veksthusnæringen har blitt kartlagt gjennom de fullstendige jordbrukstellingene som gjennomføres hvert tiende år. Siste telling av veksthus- og planteskoler ble gjennomført i forbindelse med Jordbrukstelling 1999. I tillegg ble det gjennomført en egen hagebrukstelling i 1985.

Brukere og bruksområder

Data fra tellingen blir blant annet brukt av næringsorganisasjonene, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet og ulike forskningsinstitusjoner.

Likebehandling av brukere

Ikke relevant

Sammenheng med annen statistikk

Ikke relevant

Lovhjemmel

Statistikkloven §2-1, 2-2, 2-3, 3-2

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Populasjonen tar utgangspunkt i aktive jordbruksbedrifter som er registrert i Landbruksregisteret til Statens landbruksforvaltning, og omfatter alle jordbruksbedrifter med minst 300 m2 veksthusareal og alle jordbruksbedrifter med minst 1,0 dekar planteskoleareal.

Datakilder og utvalg

Opplysninger om roller, navn og adresse blir henta fra Bedrifts- og foretaksregisteret til Statistisk sentralbyrå, mens landbruksidentitet og enkelte arealopplysninger blir hentet fra totalpopulasjonen over jordbruksbedrifter.

Fulltelling

Datainnsamling, editering og beregninger

Skjemabasert datainnsamling, med mulighet for å svare over internett.

Det blir gjort kontroller og rettinger for å sikre konsistens innen ett enkelt skjema og mellom skjema og tilgjengelige registeropplysninger. Om nødvendig er det tatt kontakt med oppgavegiver for å avklare uklare forhold eller innhente manglende opplysninger.

Sesongjustering

Ikke relevant

Konfidensialitet

Ikke relevant

Sammenlignbarhet over tid og sted

Statistikken er stort sett sammenlignbar tilbake til 1929.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Primærdata er hentet fra skjema som oppgavegiver har fylt ut. De kan inneholde feil som den enkelte oppgavegiver gjør når vedkommende fyller ut skjemaet. De fleste feilene blir oppdaget og rettet av de som går gjennom skjemaene ved revisjon i Statistisk sentralbyrå. En del feil ved innsamling og håndtering av data er unngåelig. Det kan være feil som oppstår ved revisjon, databehandling mv. Det er utført et omfattende arbeid for å minske disse feilene så mye som mulig.

Frafall i undersøkelsen skyldes manglende innlevering av oppgave fra enkelte oppgavegivere.

Ikke relevant.

Registerfeil: Kvaliteten på registergrunnlaget for å definere populasjonen kan ha noe å si på kvaliteten på det ferdige resultatet. Kvaliteten på registergrunnlaget regnes som god.

Revisjon

Ikke relevant