9533_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/laeiti/arkiv
9533
Dyrest landbrukseiendommer i Vestfold
statistikk
2009-03-17T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri;Bygg, bolig og eiendom
no
laeiti, Overdragelser av landbrukseiendommer, bruksformål (for eksempel landbruk, bolig, fritid), tinglyste omsetninger, kjøpesum, eierskifte, omsetningstyper (for eksempel tvangsauksjon, gave, fritt salg), jordbruksareal, skogarealEiendom, Landbrukseiendommer , Jord, skog, jakt og fiskeri, Bygg, bolig og eiendom
false

Overdragelser av landbrukseiendommer2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dyrest landbrukseiendommer i Vestfold

Det var store regionale forskjeller i gjennomsnittlig kjøpesum for landbrukseiendommer omsatt i fritt salg i 2007. I Vestfold var gjennomsnittet 2,9 millioner kroner for eiendommer med landbruk som formål, mens gjennomsnittet i Nordland var 460 000 kroner.

Gjennomsnittlig kjøpesum for landbrukseiendommer omsatt i fritt salg med landbruk oppgitt som formål på skjøtet, etter fylke. 2007. Kroner

Tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer, etter bruksformål oppgitt på skjøtet. 2000-2007

Antallet overdragelser i inneværende tiår har vært relativt stabilt. Rundt 5 prosent av landets 190 000 landbrukseiendommer har blitt omsatt årlig. I 2007 var omsetningstakten høyest i Hedmark, hvor 5,1 prosent av eiendommene ble omsatt og lavest i Møre og Romsdal med 3,9 prosent. Fra 2006 til 2007 økte gjennomsnittlig kjøpesum for alle landbrukseiendommer i fritt salg med 8 prosent. I perioden 2000-2007 har gjennomsnittlig kjøpesum doblet seg fra 635 000 kroner til 1 278 000 kroner.

Færre omsetninger

I alt ble det tinglyst 8 750 overdragelser av landbrukseiendommer i løpet av 2007. Det er 1 prosent færre enn året før. Drøyt 2 700 av eiendommene ble omsatt i fritt salg, en nedgang i antall omsetninger fra 2006 på 2 prosent.

For omsetningene i fritt salg hadde 28 prosent av eiendommene aktiv drift i jordbruk eller skogbruk. For alle omsetninger var tilsvarende andel 33 prosent.

Store regionale forskjeller

Det er store prisvariasjoner. En inndeling av kommunene etter hvor sentralt de ligger og hva slags næringsaktivitet de har, viser at gjennomsnittlig omsetningsverdi i mindre sentrale tjenesteytingskommuner og i typiske primærnæringskommuner var henholdsvis 690 000 og 725 000 kroner, mens gjennomsnittet i sentrale tjenesteytingskommuner var 2,4 millioner kroner.

Tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer i alt, etter fylke og bruksformål oppgitt på skjøtet. 2007. Prosent

Gjennomsnittlig kjøpesum for bebygde landbrukseiendommer omsatt i fritt salg, etter bruksformål oppgitt på skjøtet. 2000-2007. Kroner

Det er også store fylkesvise forskjeller. Når en eiendom blir omsatt, skal det oppgis på skjøtet hva eiendommen skal brukes til. Dersom en ser på omsetningene i fritt salg der landbruk er oppgitt som formål, finner en at gjennomsnittlig kjøpesum var høyest i Vestfold med 2,9 millioner kroner i 2007. I den andre enden av skalaen finner man Nordland, hvor gjennomsnittlig kjøpesum var 460 000 kroner.

To av fem med annet formål enn landbruk

For landbrukseiendommene som ble omsatt i 2007, oppga 72 prosent at eiendommen skulle brukes til landbruk. Resten av landbrukseiendommene fordelte seg med 18 prosent til boligformål, 8 prosent til fritidsbruk og 3 prosent til annen bruk.

Kjøperne var godt voksne menn

Det er flest menn som kjøper eller overtar landbrukseiendommer på annen måte. For 60 prosent av omsetningene var den nye eieren en mann, 36 prosent av eiendommene ble kjøpt eller overtatt av en kvinne, 2 prosent av aksjeselskap og 2 prosent av andre upersonlige kjøpere.

I gjennomsnitt for alle omsetninger var den nye eieren av landbrukseiendommer 50 år.

Gjennomsnittlig kjøpesum

Gjennomsnittlig kjøpesum kan for en del grupperinger i tabellene representere relativt få enheter. Det kan være stor variasjon fra ett år til neste i hva slags eiendommer som omsettes. Gjennomsnittlig kjøpesum viser gjennomsnittet for akkurat de eiendommene som er omsatt det ene året. Utviklingen i gjennomsnittlig kjøpesum over tid kan derfor ikke brukes som en prisindeks.

Omsetning

En omsetning omfatter ikke bare vanlig salg, men også gaveoverføringer, skifteoppgjør, uskiftebevilling, tvangssalg og annet. En omsetning kan omfatte en eller flere grunneiendommer. For eiendommer med flere eiere, kan en omsetning også bestå av en del av en eiendom.

Fritt salg

Med fritt salg mener en her at eiendommen er omsatt til en pris som svarer til markedsverdien. Det er ikke noe krav at eiendommen er utlyst for salg på det åpne markedet.

Tabeller: